Ultima actualizare: azi, 20:44

Naţionale

Un bărbat nevăzător a obținut permis de conducere! Denunțat de fosta soție

Un bărbat nevăzător a obținut permis de conducere. Două persoane, foşti soţi, din județul Bihor sunt judecaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals pentru că au măsluit rezultatul analizelor oftalmologice, astfel încât bărbatul cu probleme de vedere să-şi poată reînnoi permisul de conducere. Frauda a ieşi, însă, la iveală după ce soţii au divorţat, iar femeia şi-a dat fostul soț pe mâna procurorilor.

Întreaga poveste s-a petrecut în 2018. Orădeanul avea o ofertă pentru a se angaja şofer la o firmă de curierat în Elveţia, însă pentru acest lucru trebuia să-şi reînnoiască permisul de conducere. Numai că suferea de o problemă gravă de vedere, avea chiar legitimaţie de nevăzător, ba chiar şi dosar depus pentru a se pensiona din motive medicale. Însă femeia a decis că nu pot pierde oportunitatea: a completat cu numele ei formularul, a obţinut avizul favorabil, pe baza controalelor sale medicale, iar apoi a şters propriul nume şi l-a trecut pe al soţului.

Frauda a ieşit la iveală în 2021. Divorţaţi fiind deja, orădeanca şi-a denunţat fostul soţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, dar, pentru ca ea să scape, a pretins în faţa anchetatorilor că bărbatul a forţat-o să-şi facă analiza oftalmologică şi tot el ar fi făcut falsurile în fişa de consultaţie depusă la dosarul înaintat Serviciului Permise, potrivit eBihoreanul.

Cercetările făcute de anchetatori, care au solicitat şi o expertiză grafologică, au arătat că povestea cu falsul e reală, doar că scrisul de pe document este al femeii şi nu al fostului soţ, cum a vrut ea să se creadă.

De altfel bărbatul a şi susţinut în faţa lor că “scrisul pare al soţiei” şi a negat vehement că ar fi măsluit el fişa de consultaţie. „Fosta sa soție a venit cu propunerea că în schimbul sumei de 1.000 lei va obține, într-un mod cunoscut numai de ea, rezultatul favorabil necesar reînnoirii permisului de conducere”, a declarat orădeanul în faţa anchetatorilor.

Ambii au fost trimişi în judecată, în final. Femeia a fost acuzată de fals material în înscrisuri oficiale şi inducerea în eroare a organelor judiciare, pentru că a încercat să-i păcălească pe procurori cu privire la implicarea ei în fraudă, în timp ce bărbatul a fost inculpat pentru uz de fals.

Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde ambii orădeni şi-au recunoscut în totalitate faptele. Femeia a susţinut că a vrut să-şi ajute soţul şi să îmbunătăţească situaţia financiară a familiei, însă ulterior „şi-a dat seama de consecințele efective la care s-ar ajunge, în sensul că el ar fi putut comite un accident de circulație în care să moară chiar și copiii lor”.

Fostul ei soţ nu s-a putut abţine să nu-i reproşeze, însă, că „în mod surprinzător, de la momentul obținerii permisului și până la formularea denunțului, nu şi-a făcut probleme de siguranța copiilor”, după cum se arată în hotărârea judecătorească pronunţată luni, 5 septembrie.

Orădeanca a primit 1 an de închisoare, iar fostul ei soţ s-a ales cu 3 luni de închisoare, pedepse a căror aplicare a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani. Totodată, instanţa a anulat şi fişa medicală falsificată, astfel că, implicit, orădeanul va rămâne fără permis de conducere, pentru reînnoirea căruia va trebui să se prezinte în faţa medicilor, potrivit aceleași surse.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Atât cei doi, cât și procurorii o pot ataca, cu apel, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

4 comentarii

  1. Gheorghe Răspunde

    Medicul care l-a consultat pe individ este cel mai vinovat.In momentul în care faci un control și constați ca cel controlat nu corespunde, este inapt sa conducă o mașină în starea în care se găsește,ai obligația sa anunți autoritățile în speță politia rutiera și sa se suspende sau sa se anuleze dreptul de a conduce auto, după caz.La noi nu se poate că medicii sunt vai și amar,cu conștiința in buzunarul de la spate.La cabinetele private(sigur acolo s-au făcut analizele)felceru zice,,sa vina următoru”nu are timp decât de….făcut bani,fără număr,fără număr!!!Dacă ar fi legea lege pentru toți ar fi bine și în românistan.

  2. 🤔🤔🤔 Răspunde

    @Gheorghe. Serios comentezi dar măcar ai citit cap-coadă știrea? La comisia medicală s-a prezentat nevastă-sa și după ce a obținut actul favorabil de la oftalmologie a modificat numele și așa s-a depus hârtia pentru reînnoire. Dar nici ea nu a comentat căci era în culpă, asta până nu au divorțat și a zis probabil că se răzbună. Asta e când judecata este întunecată de hormoni. Zici că-s copiii de grădiniță amândoi.😱😱😱😱🤮😭

    • Gheorghe Răspunde

      ….am citit și am înțeles însă ceea ce se pare ca tu nu ai înțeles este asta:
      -dacă ești medic(cardiolog,neurolog,psihiatru,oftalmolog,etc.etc.)faci un consult unui pacient(oricine ar fi el)și constați ca pacientul este atât de bolnav încât nu are dreptul sa șofeze,pui mâna pe telefon și anunți organele abilitate(politie) că x-petre nu are dreptul de a mai deține permis de conducere,eventual spui și motivul și în cel mai scurt timp politia sa-i anuleze dreptul de a conduce și sa-i ridice permisul.
      -concomitent poți sa ai o evidenta(la politie) cu TOATE persoanele care sunt în situația de a nu mai putea conduce,de aceea am zis ca medicul este principalul vinovat ca nu a făcut ceea ce trebuia,era obligat sa faca.
      Cunosc persoana care avea mari probleme psihice era sub tratament și continua sa aibă permisul valabil deci el putea sa conducă masina în continuare,noroc ca a intervenit familia și a făcut ceea ce trebuia sa facă autoritățile.
      Prietene,individul figura cu probleme grave de vedere,chiar avea dosar și voia sa se pensioneze cu aceasta boala….despre ce vorbim?….autoritățile au toată vina ca s-au lăsat înșelate și i-au inoit permisul pe niște acte falsificate.

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        @Gheorghe, sunt de acord cu tine dar în Romanistanul ăsta tot ce ai zis și care și după mine sunt chestii absolut normale nici acum nu există, nu sunt obligatorii!!!! Înțelegi? Că eu nu! Adică om bolnav în evidențe la medic cu tratament și cu tot ce trebuie și medicul nu e (încă) obligat să anunțe poliția !?!? Asta ca ce chestie fraților???? Păi te miri că orbi și surzi cu certificat de handicap conduc??? Că acum așa este. Dar tanti nevasta s-a dus în persoană la comisie și nu soțul și hârtia a fost obținută pe numele ei. Nevasta a falsificat după aceea hârtia medicală în acest caz. Înseamnă că tipul în cauză era orb de orb fără șanse de a putea “aranja” ceva. Mi-e scârbă când mă gândesc la astea. Contravine la tot ce am fost educat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.