Plata avansului APIA 2022 va demara din 16 octombrie. Fermierii îndreptățiți la sprijin primesc un avans de subvenție de 70-85 la sută, în funcție de sprijinul solicitat, a declarat deputatul Lóránd Magyar, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.
Parlamentarul sătmărean spune că fermierii se pot aștepta la un avans de 70 la sută din subvențiile directe pe teren. Aceasta include subvenția de bază unică (SAPS) de 96,3 euro, o subvenție redistributivă de 5 euro pe hectar până la primele cinci hectare și 48,7 euro pe hectar între 5 și 30 de hectare, subvenția pentru ecologizare de 58,5 euro și 48 euro pe hectar pentru tineri fermieri. Magyar Lóránd a declarat că plata avansurilor de subvenție va avea loc în mod continuu din 17 octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie, iar în următoarele zile și săptămâni, fermierii trebuie să se aștepte la virarea subvențiilor din partea APIA.
„Am cerut Ministerului Agriculturii să ajute fermierii, mai ales în ceea ce privește pagubele cauzate de seceta din acest an. Avansul de sprijin pe suprafață de 70 și 85 la sută este un ajutor financiar important pentru producători pentru a semăna culturile de toamnă și a finaliza lucrările de toamnă”, a subliniat Magyar Lóránd. El a adăugat că, pe lângă fermierii din domeniul vegetal, și crescătorii de animale primesc avansuri la subvenții.
Deputatul UDMR de Satu Mare le oferă o veste bună și fermierilor care au suferit pierderi de minim 30 la sută din cauza secetei și cărora le-a fost întocmit un raport oficial de evaluare a pagubelor. Ministerul Agriculturii oferă un sprijin special de maxim 1.500 de lei la hectar pentru atenuarea daunelor aduse fermierilor ale căror culturi de toamnă din 2021 – grâu de toamnă, triticale, orz, ovăz, secară, rapiță – au fost complet afectate de secetă. Textul ordonanței de urgență a Guvernului a fost publicat pe 11 octombrie pe site-ul ministerului, Magyar Lóránd spunând că este de așteptat ca fermierii care cultivă culturi de primăvară să se aștepte la compensații similare. În cazul acestora, legislația este îngreunată de faptul că evaluarea pagubelor provocate de secetă culturilor de primăvară din 2022 nu a fost încă finalizată.
„Știm cu toții cât de greu a fost anul acesta pentru fermieri. Cred că avansul mai mare al compensației pe hectar și sprijinul pe suprafață vor putea ajuta financiar producătorii să treacă prin dificultăți”, a adăugat deputatul Magyar Lóránd.