Ultima actualizare: ieri, 22:20

Locale

Deputatul Magyar Lóránd: Se plătește avansul de 70% pentru plățile directe din sectorul vegetal

Plata avansului APIA 2022 va demara din 16 octombrie. Fermierii îndreptățiți la sprijin primesc un avans de subvenție de 70-85 la sută, în funcție de sprijinul solicitat, a declarat deputatul Lóránd Magyar, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Parlamentarul sătmărean spune că  fermierii se pot aștepta la un avans de 70 la sută din subvențiile directe pe teren. Aceasta include subvenția de bază unică (SAPS) de 96,3 euro, o subvenție redistributivă de 5 euro pe hectar până la primele cinci hectare și 48,7 euro pe hectar între 5 și 30 de hectare, subvenția pentru ecologizare de 58,5 euro și 48 euro pe hectar pentru tineri fermieri. Magyar Lóránd a declarat că plata avansurilor de subvenție va avea loc în mod continuu din 17 octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie, iar în următoarele zile și săptămâni, fermierii trebuie să se aștepte la virarea subvențiilor din partea APIA.

„Am cerut Ministerului Agriculturii să ajute fermierii, mai ales în ceea ce privește pagubele cauzate de seceta din acest an. Avansul de sprijin pe suprafață de 70 și 85 la sută este un ajutor financiar important pentru producători pentru a semăna culturile de toamnă și a finaliza lucrările de toamnă”, a subliniat Magyar Lóránd. El a adăugat că, pe lângă fermierii din domeniul vegetal, și crescătorii de animale primesc avansuri la subvenții.

Deputatul UDMR de Satu Mare le oferă o veste bună și fermierilor care au suferit pierderi de minim 30 la sută din cauza secetei și cărora le-a fost întocmit un raport oficial de evaluare a pagubelor. Ministerul Agriculturii oferă un sprijin special de maxim 1.500 de lei la hectar pentru atenuarea daunelor aduse fermierilor ale căror culturi de toamnă din 2021 – grâu de toamnă, triticale, orz, ovăz, secară, rapiță – au fost complet afectate de secetă. Textul ordonanței de urgență a Guvernului a fost publicat pe 11 octombrie pe site-ul ministerului, Magyar Lóránd spunând că este de așteptat ca fermierii care cultivă culturi de primăvară să se aștepte la compensații similare. În cazul acestora, legislația este îngreunată de faptul că evaluarea pagubelor provocate de secetă culturilor de primăvară din 2022 nu a fost încă finalizată.

„Știm cu toții cât de greu a fost anul acesta pentru fermieri. Cred că avansul mai mare al compensației pe hectar și sprijinul pe suprafață vor putea ajuta financiar producătorii să treacă prin dificultăți”, a adăugat deputatul Magyar Lóránd.

10 comentarii

  1. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Ungurii sunt de vină.

    • Pistalău Răspunde

      Ba da baiatul asta, in afara de a spune cand se dau subventii, mai face ceva? Ca din cate stiu asta si inca vre-o doi popandai de Satu Mare unguri desigur, cam ce fac prin parlament si senat. Iata dragi maghiari pe cine ati trimis si voi la Bucuresti.

      • c-block Răspunde

        Hai sa nu povestim ce fac deputatii si senatorii de Satmar mai ales adormitul userist de Oas! Cozma mai face ici-colo galagie, Radu Panait si mai rar, Cristescu da cu parerea despre orice si oricand pe sticla la Bucale la orice teve unde este invitat sa faca galagie. Buna alegere si asta, nu? Ca in rest ce fac?????

  2. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Păi nu aia zic? Ungurii sunt de vină că se plătește! Mă mir că nu iese Cozma și nu zice că de fapt el a intermediat plata! Că e în stare! 🤔🤔🤔

    • R Răspunde

      Uite ca io îmi dau cu parerea,in afara de asta care spune cum va fi vremea sau cum bate vantul, ceilalti doi popandai ce fac, ca vad ca despre romani daca spun ceva,nu e bine, daca nu spun iar nu e bine

  3. Gabor Răspunde

    Du-te ma deputatul fata de castor.

  4. Unguru Bulan Răspunde

    Da mari oameni, ba fapte concrete nu cum va fi vremea maine. Da bulangii astia ai vostri au facut un proiect de lege ceva…. aud. Sau va rad in barba ca îi trimiteti sa frece manganu, macar sa le cereti legi, ca tare chinuiti sunteti in Romania, manance-va korhazul pe toti

  5. Pista Răspunde

    Subvenția o dă directorul de la APIA Satu Mare,de la PSD .nu de la UDMR ! Așa că ciocu mic…

  6. Norik Răspunde

    Lu kiochistu asta tare-i place sa se bage in seama de parca banii vin de la masa .

    • c-block Răspunde

      Norocel. Aista o fo coleg de clasa cu Gabika. Cew crezi de ce a ajuns acolo? Nu te lua de el ca veizi ce vei pati. Nu de la mine stai linistit. Mai bine stai cuminte si data viitoare du-te la vot si nu la crasma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.