PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTOGALERIE. Lucrările din Parcul Central: se taie 85 de arbori şi se plantează 277

Parcul Central a fost închis în cursul zilei de marţi pentru pietoni, având acces doar muncitorii care fac lucrările de modernizare.

Reprezentanţii Primăriei Satu Mare au transmis pentru PortalSM că urmează să fie tăiaţi mai mulţi copaci şi arbuşti care sunt bătrâni sau bolnavi.

Evaluarea copacilor s-a făcut pe baza unui sistem de punctare de la 1 la 5, aceştia fiind împărţiţi în arbori care vor fi menţinuţi, arbori care trebuie trataţi, arbori propuşi pentru tăiere pentru care trebuie cerută părerea unor specialişti şi arbori care prezintă pericol şi trebuie îndepărtaţi.

Astfel, din cei 267 de arbori câţi sunt în total, sunt propuşi a fi tăiaţi 85 iar din cei 103 arbuşti vor fi eliminaţi 95.

Proiectul prevede ca după efectuarea lucrărilor să se planteze alţi 277 de arbori, iar împreună cu arborii şi arbuştii păstraţi vor fi în total 479 de bucăţi. Pe lângă aliniamentele actuale de copaci se vor face noi aliniamente.

Proiect de 23 de milioane de lei

Proiectul de modernizare a Centrului Vechi, finanțat din fonduri europene cu o valoare de 23.000.000 lei are ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2023 și se va desfășura etapizat, a anunțat conducerea Primăriei Satu Mare.

În zona parcului, suprafața de spații verzi se va mări cu o treime. Vor fi înlocuite rețelele electrice vechi, se vor monta stâlpi de iluminat LED, se vor reface fântânile, după care se va trece la refacerea aleilor și a trotuarelor. Piața Libertății va deveni astfel un centru de relaxare cu alei pietonale, zone de terase, piste de biciclete, culoar pentru transportul public în comun și spații verzi.