Ultima actualizare: azi, 09:29

Locale

FOTOGALERIE. Lucrările din Parcul Central: se taie 85 de arbori şi se plantează 277

Parcul Central a fost închis în cursul zilei de marţi pentru pietoni, având acces doar muncitorii care fac lucrările de modernizare.

Reprezentanţii Primăriei Satu Mare au transmis pentru PortalSM că urmează să fie tăiaţi mai mulţi copaci şi arbuşti care sunt bătrâni sau bolnavi.

Evaluarea copacilor s-a făcut pe baza unui sistem de punctare de la 1 la 5, aceştia fiind împărţiţi în arbori care vor fi menţinuţi, arbori care trebuie trataţi, arbori propuşi pentru tăiere pentru care trebuie cerută părerea unor specialişti şi arbori care prezintă pericol şi trebuie îndepărtaţi.

Astfel, din cei 267 de arbori câţi sunt în total, sunt propuşi a fi tăiaţi 85 iar din cei 103 arbuşti vor fi eliminaţi 95.

Proiectul prevede ca după efectuarea lucrărilor să se planteze alţi 277 de arbori, iar împreună cu arborii şi arbuştii păstraţi vor fi în total 479 de bucăţi. Pe lângă aliniamentele actuale de copaci se vor face noi aliniamente.

Proiect de 23 de milioane de lei

Proiectul de modernizare a Centrului Vechi, finanțat din fonduri europene cu o valoare de 23.000.000 lei are ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2023 și se va desfășura etapizat, a anunțat conducerea Primăriei Satu Mare.

În zona parcului, suprafața de spații verzi se va mări cu o treime. Vor fi înlocuite rețelele electrice vechi, se vor monta stâlpi de iluminat LED, se vor reface fântânile, după care se va trece la refacerea aleilor și a trotuarelor. Piața Libertății va deveni astfel un centru de relaxare cu alei pietonale, zone de terase, piste de biciclete, culoar pentru transportul public în comun și spații verzi.

15 comentarii

  1. Ivan Grandes Răspunde

    Nu uitați liliacurile, ce frumoși au fost înainte cu mulți ani.

  2. Maci Laci Răspunde

    SE TAIE ARBORII CĂ II TREBUIE PRIMARULUI LEMNE DE FOC GRATIS!!!

    • Altu Răspunde

      Exact cum se face toaletarea copacilor din oraș,de fapt se taie lemne de foc pt bugetărași.

  3. Bibi Răspunde

    Pe Botizului e BEZNA! Un dobitoc își bate joc! Ceva de măicuța lui!

  4. Chupacabra Răspunde

    Parcul va deveni o pădure. Cei cu vezica slabă se vor putea ușura liniștiți după copaci și tufișuri, chiar și cei cu pantecarai. Vor fi plimbări pline de miresme.

  5. C4s Răspunde

    SCUMPI copaci

  6. mara Răspunde

    In Micro 17 pe langa scoala Ion Creanga bantuie o vulpe.Trebuie sa muste pe careva ca sa fie prinsa?!!!!!!

  7. James Webb Răspunde

    Roverul Spirit, de pe Marte, s-a împotmolit.

  8. radical2 Răspunde

    vrajeala:)). oricum o sa taie multi din pacate

  9. ... Răspunde

    Parcul va arăta așa cum se prezintă în aceste machete color bune de prostit poporul cam în 30 de ani. La halul în care se plantează, se îngrijește spațiul verde din oraș și la calitatea materialului săditor adică. Numai uitați-vă în zona voastră unde s-a “reabilitat” spațiul verde. Peste tot au fost tăiați copaci și s-au pus în loc niște bețe. Majoritatea sunt și scumpe și nici nu s-au prins pentru că nu sunt irigate. Cei care au dat aprobare pentru așa ceva au pe conștiință asta. Asta dacă au așa ceva. Majoritatea copacilor și covârșitoarea parte a arbuștilor vor fi oricum scoși. Abia rămâne ceva din cel vechi. Care rețineți a crescut în 100 de ani!

  10. Zoli Răspunde

    Oricum, e foarte tare ca Garden design s-a inspirat din Minecraft. Copacii aia dreptunghiulari de pe marginea aleilor sunt un deliciu. Vreo 2 fantani pixelate, un PacMan prin verdeata si e gata jocul video.
    Ce idioti, Istenem, hogy kitudunk baszni magunkal!

  11. Pista Răspunde

    Ase Zoli dei la iei! Aste nu stie se face ceva bun, numai kk.

  12. ecologist Răspunde

    Inclusic cei din Foieni sunt mai cu picioarele pe pământ! Acum vor planta cireși japonezi și nu SF-uri ca ce e prezentat aici! Și nu se plantează nicăieri platan sau altele ce plantează primăria la noi pentru că crește mare și la maturitate este imposibil de toaletat. Ca să nu povestesc că ce minune de crengi babane cad de pe ele când e ceva vânt mai de Doamne ajută! Și nici bețe prăpădite nu se plantează din care nici după 5 ani nu a crescut nimic! Bine dacă 50% s-au prins și atât. Noi în schimb visăm copaci toaletat în cuburi și alte bazaconii când nu suntem în stare să întreținem nici niște salcâmi prăpădiți pe străzi! Și atunci mai bine le tăiem și plantăm tâmpenia aia de păducel (Crataegus) care veci nu va ține umbră because e tufă toată ziua și nu copac! Dar ce de scump a fost cel plantat (65 RON bucata), în bătaie de joc față de banul public! Plus că nimeni nu se ocupă cu irigarea lor măcar odată pe lună. Iar la seceta care a fost vă dați semama care a fost rezultatul. Iar la mall s-a pus platan care nu se plantează nicăieri că e greu de întreținut. Chiar nimeni nu gândește cu capul doar cu buzunarul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.