PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Consiliul Județean pasează proiectul noului spital la Compania de Investiții și îi triplează valoarea

Consiliul Judeţean Satu Mare pasează proiectul noului spital la Compania Națională de Investiţii (CNI) și îi triplează valoarea. Anunțul a fost făcut astăzi, vineri, 20 ianuarie, de către președintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba.

,,Devizul la ora actuală al acestei lucrări este de 162 de milioane de lei, iar noi dacă rămâne agățați de acest contract de finanțare ar trebui să suportăm cam 120 de milioane de lei din bugetul propriu și să și terminăm construcția până la finele acestui an. Din păcate, în România e foarte greu de autorizat o astfel de lucrare complexă și nu este vinovat nimeni că între timp s-au triplat costurile estimate inițial în studiul de fezabilitate. Este o investiție matură, am trecut prin licitație, avem constructor, iar în câteva zile vom avea autorizație de construcție”, a declarat Pataki Csaba.

Conducerea Consiliului Județean Satu Mare anunță că pasarea proiectului către CNI reprezintă un pas important pentru realizarea acestei investiții.

Ce spune Consiliul Județean Satu Mare:

,,Facem un nou pas important pentru realizarea proiectului de construire a noii clădiri cu șase etaje a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, clădire dotată cu heliport.

Consiliul Județean Satu Mare pregătește documentația necesară includerii proiectului de construire pe lista de finanțare a Companiei Naționale de Investiții, pentru a reduce astfel impactul financiar asupra bugetului local, generat de sumele mari care ar fi necesare cofinanțării acestei investiții prin intermediul actualului contract de finanțare, derulat prin programul transfrontalier ROcHUs România – Ungaria.

Banii obținuți de Consiliul Județean Satu Mare prin actualul proiect de finanțare nu vor fi pierduți, aceștia vor fi redistribuiți pentru realizarea altor investiții derulate prin programul transfrontalier România – Ungaria, investiții care necesită fonduri suplimentare”.


Corpul nou de clădire din incinta SJU Satu Mare este prevăzut cu o suprafață construită la sol de aproximativ 1320 metri pătrați, cu regim de înălțime subsol, parter, 6 etaje şi un etaj tehnologic cu heliport, cu o suprafață desfășurată totală a construcției de aproximativ 10.500 metri pătrați. În urma implementării proiectului se dorește asigurarea unor spații şi condiții adecvate şi conforme cerințelor specifice actuale pentru blocul operator şi secția ATI, inclusiv funcționalitățile adiacente acestora (sterilizare etc.), mutarea secțiilor chirurgicale (Neurologie, Interne, Oftalmologie) din Spitalul Vechi în locația principală a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, asigurarea unei locații adecvate şi sustenabile pentru heliportul din incinta spitalului, peste nivelul superior al noii aripi de clădire.