PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Deputatul Cozma cere fonduri pentru reabilitarea unei biserici din județul Satu Mare

Deputatul Adrian Cozma cere fonduri pentru reabilitarea unei biserici din județul Satu Mare. Este vorba de biserica de lemn din localitatea Hurezu Mare, comuna Supur, care, spune deputatul sătmărean, ,,se află într-un stadiu deosebit de grav de degradare”.

În acest sens, Adrian Cozma s-a adresat Ministerului Culturii:

Fondurile nationale alocate in anul 2023 investitiilor publice, atat din resurse nationale, cat și din fonduri externe nerambursabile (PNRR, cadrul financiar multianual 2021-2027, alte axe de finantare), permit Romaniei sa realizeze investitii esentiale in infrastructura primara și secundara, precum și pentru reabilitarea/consolidare unor cladiri monument istoric (palate administrative, cladiri cu arhitectura unica, biserici vechi, muzee etc).

Este de apreciat efortul Ministerului Culturii i al Ministerului Investitiilor și Proiectelor Europene in urma caruia mai multe cladiri, monument istoric au intrat sau vor intra in anul 2023 in ample lucrari de renovare. În acest sens, vreau sa va aduc la cunoștinta faptul ca biserica din lemn din localitatea Hurezu Mare, comuna Supur, judetul Satu Mare (care poarta hramul Sfin1ilor Arhangheli Mihail și Gavril și este patronata de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramureșului și Satmarului), construita in anul 1.700 și inclusa in categoria monumentelor istorice, se afla intr-un stadiu deosebit de grav de degradare.

Avand în vedere faptul ca orice întarziere in renovarea acestui monument va conduce la degradarea sa iremediabila (acoperișul puternic distrus, prin care ploua/ninge) și luând în considerare faptul ca efortul bugetar este unul nesemnificativ pentru Ministerul Culturii, va solicit, domnule ministru, urmatoarele precizari: