PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Descoperirea făcută de un jurnalist. Câtă mită se cere la spitalul din Satu Mare

Câtă mită se cere la spitalul din Satu Mare. Descoperirea a fost făcută de un jurnalist, care a obținut documentele ce arată câtă șpagă se mai cere în spitalele de stat.

Jurnalistul Alex Nedea a reușit să afle care e rata șpăgii din spitale. Rata este calculată pe baza mărturiilor, date sub anonimat, de sute de mii de români care s-au externat anul trecut dintr-un spital de stat. La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, rata este de aproape 3 la sută.

Cea mai mare rată a șpăgii este de 8,54%, potrivit datelor obținute de jurnalistul Alex Nedea, și este înregistrată la Spitalul Județean Argeș din municipiul Pitești, în vreme ce rata cea mai scăzută este la Spitalul Universitar CF Witing din municipiul București, 0,26%. La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, rata șpăgii este de 2,73%.

Rata șpăgii a fost calculată cu ajutorul „Mecanismului de feedback al pacienților”, care funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală.

Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul. Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.

Materialul complet poate fi accesat pe www.alexnedea.ro.