Ultima actualizare: azi, 18:28

Locale

Descoperirea făcută de un jurnalist. Câtă mită se cere la spitalul din Satu Mare

Câtă mită se cere la spitalul din Satu Mare. Descoperirea a fost făcută de un jurnalist, care a obținut documentele ce arată câtă șpagă se mai cere în spitalele de stat.

Jurnalistul Alex Nedea a reușit să afle care e rata șpăgii din spitale. Rata este calculată pe baza mărturiilor, date sub anonimat, de sute de mii de români care s-au externat anul trecut dintr-un spital de stat. La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, rata este de aproape 3 la sută.

Cea mai mare rată a șpăgii este de 8,54%, potrivit datelor obținute de jurnalistul Alex Nedea, și este înregistrată la Spitalul Județean Argeș din municipiul Pitești, în vreme ce rata cea mai scăzută este la Spitalul Universitar CF Witing din municipiul București, 0,26%. La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, rata șpăgii este de 2,73%.

Rata șpăgii a fost calculată cu ajutorul „Mecanismului de feedback al pacienților”, care funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală.

Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul. Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.

Materialul complet poate fi accesat pe www.alexnedea.ro.

10 comentarii

  1. Reporter Răspunde

    Alex Nedea = Reporter = una dintre cele mai obiective organe mass media de investigatie. Era interesant de aflat cat se cere mita pentru un post de asistent la UPU sau ptr un post de ambulantier…. chiar si de brancardier la UPU….eram tare curios.

  2. Driver Răspunde

    Vezi ca s-a mai scumpit, acum se cere de la 5000 de euro in sus.
    La militieni locali cat costa un post? Si cu cine trebe luat legatura?

  3. ... Răspunde

    Mai puneți acolo că astea-s cele care de voie de nevoie se recunosc cu jumate gură. dacă s-ar face un sindak în care li s spune la respondenți să recunoască fără nume că nu pățesc nimic atunci să vedeți voi ce diferență ar fi!

  4. ... Răspunde

    Sondaj nu sindak. Nu știu ce are acum de dimineață calculatorul.

  5. Beny Kira Răspunde

    Medicii sunt șpăgari!

  6. carcotas Răspunde

    Dar despre faptul ca incepi ceva la spital si continui la cabinetul particular? Asta cum se numeste?

  7. Maximilian Musat Răspunde

    Ma intreb,la soala sunt invatati sa primeasca castiguri nemeritate? A mers cineva la parintii unui medic ce nu este medic sa-l intrebe cum vine cu aceasta?Ei sunt o data platiti cu salariu de catre bolnavi apoi le mai cer o suprataxa,platesti sau…afara ! Ei…mi-au pus ceva in plic ,dar nu s-a conditionat actul medical .

    • ... Răspunde

      De obicei iubirea de meserie se ia din familie. Că de mic copil se constată cât de bănoasă este. Valabil asta nu numai la medici (justiție, poliție etc.). Apoi te trezești cu medici ca și ăla de la UPU care este cercetat acum și care nu are nici o treabă cu medicina nici cu empatia față de semenii lui. Să vină banul la băiatul! Asta este sloganul. Nu zic că nu sunt medici buni la noi dar sunt prea puțini. Și tot timpul te lovești de un fel de perete virtual când ai treabă cu ei. Pentru că asistentele sunt cele care îi păzesc ca niște cerberi. Mulți când ajung la medici deja e prea târziu. Că omul se gândește așa. Oare am destul bani pentru asta? Trebuie o schimbare de mentalitate la mulți pentru că nu noi suntem pentru ei ci invers!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.