PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Drum modern Tarna Mare – Ucraina, din fonduri europene. Infrastructură pentru noua vamă

Primăria Tarna Mare a reuşit să împlementeze un proiect important pentru comunitatea locală care scoate întreaga zonă din izolare şi asigură infrastructură modernă. Conferinţa de finalizare a proiectului “Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de acces către punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene de la Tarna Mare – Hyzha”, implementat de Primăria Tarna Mare în parteneriat cu comuna Korolevo din Ucraina şi cu Consiliul Judeţean Satu Mare.

Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătăţirea accesibilităţii în cele două regiuni partenere pentru a optimiza mobilitatea persoanelor şi bunurilor şi a sensibiliza publicul cu privire la importanţa dezvoltării societăţii integrate social şi coezive.

Un lucru important este că a fost modernizat drumul de legătură dintre cele două ţări, fiind practic o chestiune de timp până când aici se va deschide o frontieră.

Am realizat infrastructura rutieră astfel încât într-un viitor cât mai apripiat să putem deschide punctul vamal care leagă cele două comunităţi Tarna Mare – Hija, respectiv cele două ţări, România şi Ucraina. Este un proiect de peste un milon de euro. Cu toate că nu au fost cele mai bune condiţii, vorbim de războiul din Ucraina şi pandemie, ne bucurăm că am reuşit să finalizăm proiectul şi să ne atingem obiectivele propuse. Pentru Tarna Mare înseamnă o nouă cale spre lume, spre Europa. Aici va fi punctul pe unde se va intra din Ucraina în Europa”, a declarat primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius.

Practic, prin crearea acestei legături, Tarna Mare nu va mai fi izolată iar acest lucru poate însemna mult pentru economia locală.

Pentru comunitatea noastră înseamnă o dezvoltare economică, o deschidere pentru tot ce înseamnă antreprenoriat, locuri de muncă, nemaifiind izolaţi. Zona este frumoasă, va fi un drum turistic care va permite iubitorilor de natură să se bucure de locurile noastre şi să poată merge mai departe în Ucraina şi să vadă frumuseţea munţilor Carpaţi”, mai spus Monica Sobius.

Prefectul Radu Roca a transmis participanților la această conferință speranța sa într-o bună colaborare și bună vecinătate între cele două țări și dorința revenirii cât mai rapide la un climat de pace în Ucraina.

Drumul modernizat are o lungime totală de 2,859 km, din care 1,696 km pe partea română a frontierei și un drum de 1,163 km pe partea ucraineană.