PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pataki explică: “Stimulentele pentru personalul medical” merg spre… personalul administrativ

Stimulentele financiare pentru anul 2023 acordate personalului medical şi de specialitate” merg, de fapt, spre… personalul TESA/administrativ. Consiliul Judeţean Satu Mare a aprobat în şedinţa de astăzi acordarea unor stimulente financiare angajaţilor de la Spitalul Judeţean, Spitalului TBC şi Spitalului din Negreşti Oaş.

În toate hotărârile se face referire la “personalul medical și de specialitate” dar preşedintele Pataki Csaba a declarat astăzi că de fapt banii se duc spre… directori economici, jurişti, economişti sau persoane responsabile cu achiziţiile. Pataki a explicat că aceştia au salarii de circa 4.000 de lei pe lună, ceea ce este prea puţin comparativ cu un manager de spital care are salariu şi de peste 30.000 de lei.

Astfel, conform hotărârilor adoptate, angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă vor primi stimulente de 300.000 de lei pe tot anul, cei de la Negreşti Oaş de 206.000 lei iar de la Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare vor primi stimulente de 200.000 de lei.

“Sunt denumite generic ca şi stimulente dar se referă exclusiv pe partea de TESA din spitale, care pe grila de salarizare îs la ani lumină ca şi salarizare faţă de personalul medical. Aceşti bani nu sunt pentru personalul medical. Ei au aşa numitele sporuri pe secţii. Vă dau o cifră ca să vedeţi despre ce discutăm. Fondul de sporuri la Spitalul Judeţean trece de 3 milioane de lei pe fiecare lună, iar noi acum decidem să dăm stimulente pe tot anul 2023 în cuantum de 300.000 de lei care vine împărţit în rândul personalului administrativ, unde un jurist sau un economist sau omul cu achiziţiile care are în derulare  proiecte de milioane de euro are un salariu de maxim 4.000 de lei. De exemplu, directorul economic de la SJU are salar undeva la 6.000 de lei, cel de la Negreşti sau de la TBC are un cuantum de 4.500 de lei în condiţiile în care toţi cei care stau la masă în Consiliul Director, adică directorul medical, directorul de îngrijiri şi managerul, are salar mult peste 10.000 de lei, sau mult peste 20.000 de lei sau chiar mult peste 30.000 de lei. Deci, nu mi se pare normal ca un director să aibă un salariu de zece ori mai mic decât celălalt director. Maxim 1.000, 2.000 de lei brut revine pe lună în plus la personalul TESA. Aceşti bani sunt asiguraţi din veniturile proprii ale spitalelor, nu din banii noştri, nu din banii primiţi de la Casa de Asigurări, a declarat Pataki.