PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Piesă controversată la Teatrul de Nord: ,,Ar trebui să-și ceară scuze tuturor oșenilor!”

Piesă controversată pusă în scenă, duminică, la Teatrul de Nord din municipiul Satu Mare. Oamenii din Țara Oașului spun că piesa i-a pus într-o postură degradantă pe oșeni: ,,Ar trebui să-și ceară scuze tuturor oșenilor!”

Potrivit iz.ro, piesa ar fi fost scrisă în mod tendențios și ar fi conținut replici din care a rezultat faptul că oşenii ar fi complet ignoranţi, persoane care nu au absolut nicio calitate intelectuală şi pentru care primează doar lăudăroşenia şi avuţia.

Într-o postare pe Facebook, oșanul Ioan Belbe a avut o luare de poziție în care subliniază că unele persoane care au fost prezente la spectacol ,,s-au simțit umilite”, iar conducerea instituției ar trebui ,,să-și ceară scuze tuturor oșenilor”.

,,În calitate de oșan născut și trăitor în frumosul plai românesc al Țării Oașului am fost mâhnit și indignat de relatarea din presa sătmăreană despre piesa ,,Nuntă în Oaș” pusă în scenă la Teatrul de Nord Satu Mare, scrisă de actrița Anca Munteanu, iar mesajul acesteia este în total dezacord cu realitatea acestui eveniment de suflet al oșenilor și nu numai, spun aceasta pentru că am participat la sute de nunți în Țara Oașului, iar în anul 1995 împreună cu Ansamblul folcloric Țara Oașului cu Maria Petca Poptean, frații Zele, Greta Zoicaș, Pop Iacob din Bixad ,Dumitru Fărcaș și mulți alții, la Festivalul de folclor din Alicante (Spania) am prezentat un obicei de ,,Nuntă în Oaș” moment primit cu multe aplauze de spectatorii și personalitățile oficiale în frunte cu Regele Spaniei.

Nu pot să spun ,,că există pădure fără uscături…”, dar consider că instituțiile de cultură plătite din bani publici(inclusiv ai contribuabililor oșeni)trebuie să promoveze valoarea și frumosul. Mi-am propus să vizionez această piesă, dacă se va mai juca, pentru a putea fi mai obiectiv în afirmații, sunt împotriva cenzurii de orice fel,…(cenzura o face Omul din piață). Nu scriam aceste gânduri dacă nu eram sunat de un oșan drag mie, care mi-a spus că aproximativ două ore s-a simțit umilit în sala Teatrului de Nord. Cred că față de acest spectator care și-a plătit biletul, conducerea acestei instituții ar trebui să-și ceară scuze și implicit tuturor oșenilor care nu se regăsesc în această piesă neinspirată. PS: O invit cu mare drag pe doamna sau domnișoara actriță scriitoare să vină în Țara Oașului să descopere cu adevărat sufletul oșanului”, se arată în postare.


Sursa foto: Teatrul de Nord Satu Mare