Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

Piesă controversată la Teatrul de Nord: ,,Ar trebui să-și ceară scuze tuturor oșenilor!”

Piesă controversată pusă în scenă, duminică, la Teatrul de Nord din municipiul Satu Mare. Oamenii din Țara Oașului spun că piesa i-a pus într-o postură degradantă pe oșeni: ,,Ar trebui să-și ceară scuze tuturor oșenilor!”

Potrivit iz.ro, piesa ar fi fost scrisă în mod tendențios și ar fi conținut replici din care a rezultat faptul că oşenii ar fi complet ignoranţi, persoane care nu au absolut nicio calitate intelectuală şi pentru care primează doar lăudăroşenia şi avuţia.

Într-o postare pe Facebook, oșanul Ioan Belbe a avut o luare de poziție în care subliniază că unele persoane care au fost prezente la spectacol ,,s-au simțit umilite”, iar conducerea instituției ar trebui ,,să-și ceară scuze tuturor oșenilor”.

,,În calitate de oșan născut și trăitor în frumosul plai românesc al Țării Oașului am fost mâhnit și indignat de relatarea din presa sătmăreană despre piesa ,,Nuntă în Oaș” pusă în scenă la Teatrul de Nord Satu Mare, scrisă de actrița Anca Munteanu, iar mesajul acesteia este în total dezacord cu realitatea acestui eveniment de suflet al oșenilor și nu numai, spun aceasta pentru că am participat la sute de nunți în Țara Oașului, iar în anul 1995 împreună cu Ansamblul folcloric Țara Oașului cu Maria Petca Poptean, frații Zele, Greta Zoicaș, Pop Iacob din Bixad ,Dumitru Fărcaș și mulți alții, la Festivalul de folclor din Alicante (Spania) am prezentat un obicei de ,,Nuntă în Oaș” moment primit cu multe aplauze de spectatorii și personalitățile oficiale în frunte cu Regele Spaniei.

Nu pot să spun ,,că există pădure fără uscături…”, dar consider că instituțiile de cultură plătite din bani publici(inclusiv ai contribuabililor oșeni)trebuie să promoveze valoarea și frumosul. Mi-am propus să vizionez această piesă, dacă se va mai juca, pentru a putea fi mai obiectiv în afirmații, sunt împotriva cenzurii de orice fel,…(cenzura o face Omul din piață). Nu scriam aceste gânduri dacă nu eram sunat de un oșan drag mie, care mi-a spus că aproximativ două ore s-a simțit umilit în sala Teatrului de Nord. Cred că față de acest spectator care și-a plătit biletul, conducerea acestei instituții ar trebui să-și ceară scuze și implicit tuturor oșenilor care nu se regăsesc în această piesă neinspirată. PS: O invit cu mare drag pe doamna sau domnișoara actriță scriitoare să vină în Țara Oașului să descopere cu adevărat sufletul oșanului”, se arată în postare.


Sursa foto: Teatrul de Nord Satu Mare

35 comentarii

  1. Florica Răspunde

    Osenilor ?????????? Sa ne cerem scuze osenilor ???????????
    Ce valori au adus oseni in munca noastra ?????

  2. Vasile Răspunde

    Da tu Flore ce **** mea plus valoare ai adus?

  3. alecu Răspunde

    ma scuzatti ca inttreb…cine este osanul ioan belbe?

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Ala nu intelege cu “cine e”, ci cu “de-a cui ii”. Sigur o fi un intelectual local…unu care confunda “sa ceara scuze” cu ” sa prezinte scuze”.
      In plus, de era un osan adevarat purtam discutia asta in august, cand venea acasa.

    • Daciada turnulețelor Răspunde

      @alecu, fost lider de sindicat la mină, fost primar la Turț, actual consilier județean penele și poet din ăsta amator. Ferească sfântul să pățești să-ți recite din operele sale că nu se termină veci! Lămurit?
      Dar am eu o întrebare la toți. De ce nu se comentează să zicem pe seama codrenilor sau pe seama altora din alte regiuni folclorice din județ. Numai pe seama voastră gălăgioșilor. Acum vă simțiți ofensați că vi s-a spus verde-n față?

      • Dersi Dan Răspunde

        @daciada turnuletelor-Eu sunt cu origini codrenesti,insa nu poti compara osenii cu codrenii pentru ca e “distanta” mare intre ei.In primul rand “trage” o vizita in satele saracacioase codrenesti,ca sa te convingi .Osenii ,ca sa castige bani, au ales sa presteze cele mai grele munci,punand bunastarea familiei mai presus de orice !Sub ocupatia maghiara codrenii au acceptat sa invete la scoala limba maghiara,insa osenii i-au scos pe ocupanti cu furcile si topoarele din satele lor,iar ungurii,de frica, i-au lasat in pace.Pentru ca sunt pastratori de traditii ar trebui sa fie un exemplu pentru toti romanii,si ar fi exceptional daca in fiecare regiune a romaniei traditiile ar fi pastrate,cel putin la fel ca in oas !N-am vazut piesa de teatru,dar daca aduce atingere traditiilor strabune ale acestor oameni ar trebui boicotata si scoasa din program !

        • Daciada turnulețelor Răspunde

          Treaba fiecăruie ce face. Dar piesa e scris de români și dacă s-au inflamat spiritele (și nu numai aici) atunci înseamnă că este ceva real. Problema oșenilor este cum se decantează și cum se manifestă acel plus căpătat. Aici e baiul mare. Și încă un lucru. Adevărul nu se măsoară în decibeli. Sunt prea-prea câteodată. Ce ar fi dacă toți am face la fel???? Nu înseamnă că dacă ai gura mare atunci ai și dreptate. În rest la capitolul toleranță sunt cam repetenți. Și nu numai față de unguri, ci așa în general. Eu în locul lor în loc să aprind absolut gratuit spiritele stăteam jos și discutam. Că poate este ceva sâmbure de adevăr prin zonă. pentru că vezi tu inclusiv sătmărenii din municipiu au ce să povestească pe temă. și nu neapărat în sens pozitiv.

        • Daciada turnulețelor Răspunde

          Încă atât că singurul lucru ce mă deranjează este agresivitatea lor. Mai nou numai ei sunt sătmăreni, ei protejează datinile și restul nici nu există. Inclusiv la manifestări culturale de acest gen. Inclusiv în municipiu. Adică tot se bagă-n față și dacă le zici ceva sar pe tine.

          • Vulpea bi-polara

            Posibil ca osanu asta reprezentativ ce statea la masa cu regii Spaniei sa fi fost suparat ca piesa n-o fost pusa pe scena pe la Mavio, Oscar sau alt local de cultura de pe Decebal, pe unde intelectualitatea zone pune in scena diverse piese?

  4. Catalin Răspunde

    Asa este cand nu intelegi satira!! E prea greu pentru unii….si aici ma refer la cel care a scris articolul…HALAL PRESA…

  5. H&R Răspunde

    Asta a fost piesa de teatru controversata? V-ati simtit umilit?
    Ce a facut Austria cu votul cu aderarea la zona “Scheggem”, nah ala a fost teatru!
    Osenilor, mai sunteti in Austria? Sau voi nu sunteti romani? Sau ei nu au umilit romanii?
    Nu aud si nici nu am citit nimic impotriva.
    Nah hai pa, noapte buna!

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      …amu, adevaru istoric e ca noi am foat in schengen pana pe la 1918. Nu-i vina lor ca ba nu vrem, ba vrem.

  6. Vasile Răspunde

    Bă papagalilor, Oșenii noștri care muncesc în diferite țări,conosc cel puțin două limbi de circulație internațională, i-ar voi ce-i care ați rămas în țară vă place doar o limbă,și pe aia o folosiți să-i lingeți in cur pe șefii vostrii.

    • Daciada turnulețelor Răspunde

      Întrebare la care nu poți răspunde. De ce fest numai despre ei citești asemenea știri și nu și despre alții? Că 90% dintre astfel de cazuri provin din zonă. Sau uite de ce nu se aude acum că ar fi bătăi prin cluburi? Dar stai să vezi de Paște când vin acasă! Atunci va fi ceva la ordinea zilei!Nimeni nu neagă că nu ar lucra dar de ce trebuie să se expună cu fast excesiv și cu gălăgie peste măsură? Refulează aburii adunați 11 luni? Că dacă au încă atâta agresivitate acumulată în ei atunci înseamnă că de fapt nu sunt obosiți. Nu?
      https://www.presasm.ro/un-satmarean-dezorientat-la-volanul-unui-bmw-a-fost-incatusat-pentru-scandal-cu-politia/

      • @ Răspunde

        Totul se leagă de psihologia defectă pe care o are omul, la frustrările acumulate într-o perioadă de timp mai indelungată.
        In momentul cand pune mana pe bani, capătă un fals sentiment de putere ce se urca la cap și se afișează, ceva de genul ”CINE MI-S EU!”. Si se umflă in pene ca cocosul să se vadă de departe. Și dacă starea asta e asociată cu alcoolul, gata

        • Daciada turnulețelor Răspunde

          De aia am zis eu că au sărit o etapă. și ce reacții am încasat pe afirmația asta!? Dar asta este adevărul. Faptul că fac gălăgie mare și restul nu se aud de ei nu înseamnă că au dreptate. Dar să le pice de bien. Toate se plătesc la o adică. Am ajuns acolo că dacă știu că vin mai bine nu particip.

    • Cetateanul Răspunde

      Ți-ai picat examenul cu “i-ar” și l-ai picat cu brio!
      Deci, până la urmă, piesa – adevăr grăiește!
      Adevărul doare!

    • Sobolan de balta Răspunde

      Da, lucrati in diferite tari si stiti cel putin doua limbi de circulatie internationala, pentru ca ATI FOST OBLIGATI, de prosti ce sunteti, din lipsa de educatie, pentru ca ati plecat si plecati la 17-18 ani din tara fara nici un viitor, pentru ca in continuare, romanii, printre care voi si moldovenii majoritari, dar aici ne raportam la voi, sunteti considerati cea mai ieftina mana de lucru, al fel ca si chinezii, si filipinezii. Si ati invatat limba, sau macar limbajul de balta, mediocru, sa nu va mai prosteasca astia la bani, si la lucru, ca inca sunteti foarte multi care nu lucrati cu acte, legal, pe hartie, negru pe alb. Munciti, asa e, insa cele mai de jos munci sunt facute de voi, spalat popnete la batrani, constructii, cules de mere, si ce mai faceti. Este foarte corect, nu conteaza munca care o faci atata timp cat o faci curat si cinstit, insa indicat ar fi sa iti stii locul si nivelul, nu sa latri fara motiv si fara rezultate concrete, si la asta nu ma refer la case, masini, etc.

      Nu va bag pe toti in aceiasi oala, ca si printre ceilalti “de la oras”, sunt sunt de astia ca voi, insa majoritatea celor ca voi, care vad doar santierul si chiria unde stau, si cand vin in tare doar dealul si palinca din butoi, se comporta si au conceptia si gandirea despre care vorbeste toata lumea aici. Nu contesta nimeni obiceiurile si traditiile voastre, insa daca revenim la originile lor, nu contineau opulenta, aroganta, si asa mai departe, erau traditii pastrate si tinute de oamenii simpli, modesti, rosii in obraji nu rosii de aclool si de frustrari si de arfe.

      Te pup si iti doresc o zi buna.

      • @Sobolan de balta Răspunde

        Aici vorbim de datini,nu de muncile pe care le prestează ei în străinătate,deși munca nu este o rușine .Iar aceste datini nu sunt de ieri-alaltăieri,sunt de când lumea .Apropo,tu ce realizări ai pentru că sunt convins că ai vrea și tu să ai bani, o casă și o mașină așa cum au ei,dar pentru asta trebuie să pui osul,nu sa belești pl toată ziua pe tik tok si la păcănele.

        • Sobolan de balta Răspunde

          Domnu cu datinile, te rog sa mai citesti odata ceea ce am scris, si daca tot nu reusesti, sa mai aduci vreo 2-3-5 cercopiteci sa vedeti despre ce e vorba in ceea ce am scris. M-am raportat strict comentariului lui Vasile, cu limbile lui straine si etc,

          Dar repet, mai citeste, odata, si daca nu poti, lasa, e bine asa cum ii, du-te la o palinca.

          Te pup si iti doresc o zi buna.

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Vasile, comme si dice ,”iar” si nu “i-ar”?

  7. 3.14 Răspunde

    Teatrul este o arta si doar daca-ti lipseste materia cenusie poti sa te simti jignit de o satira. Ar trebui sa desfiintam si bancurile cu scotienii, sa dispara radiourile din capitala Armeniei si politistii din Romania! Sa nu se mai spuna bancuri nici despre ardeleni ca io nu cred ca sunt ase de incet ca in banc dara. Preventiv, sa dispara numele de Vasile, Ion si Marie deoarece e dureroasa bataia de joc la adresa lor. Ma intreb daca Itzic si Strul au fost la spectacol…

    • Daciada turnulețelor Răspunde

      @3.14, vezi că l-ai omis de pe listă pe celebrul Dorel. Dar crede-mă nu are rost să le explici. dacă un poet autoproclamat de Oaș nu pricepe ce mai vrei de la oșanul simplu? Asta este cu asta defilăm.

  8. Satmarean 1 Răspunde

    Sa mergem cati mai multi la teatru la aceasta piesa si daca se poate sa fie reprogramata toata luna august.

  9. Dorin Răspunde

    E de ajuns o vizita in Tara Oasului pentru a vedea kitch-ul desăvârșit al caselor, dovada clara de fala prosteasca. N-au motive sa se supere când cineva le pune oglinda in fata.

  10. Beny Kira Răspunde

    Este o făcătură pesedistă

    • sheps Răspunde

      Daq pretinul tau conseileour Belbe asa zice atunci asa este! Bea un sheps! De ce se face scandal unde nu e? Ati epuizat cumva subiectele? Dar kultura ce produce cel care a reclamat de ce nu este putintel analizat??? Ca ar fi ceva de discutat pe subiect.

  11. Vasile Răspunde

    Prost ești tu bă șobolan,tu nici în limba română nu știi să scrii

  12. Pap Remus Răspunde

    Oasu mare,
    Tara veche,
    Plin cu prosti,
    De n-au pereche.

  13. Marius Groza Răspunde

    Pesedisme

  14. CATRINEL RAT Răspunde

    SA FIE INTERZIS CARAGIALE PENTRU CA FACE GLUME DESPRE ROMANI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.