PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Plimbări în pădure printre mașini și ATV-uri. Sătmărenii, revoltați: E înfricoșător! Liniștea a dispărut

Sătmărenii iubitori de natură și drumeții sunt revoltați! Ei spun că în județul Satu Mare liniștea naturii și ciripitul păsărilor sunt acoperite de zgomotul motoarelor turate ale ATV-urilor și mașinilor off-road, care gonesc tocmai pe traseele destinate plimbărilor și mersului cu bicicleta.

Oamenii spun că problema există în toată țara, dar autoritățile nu fac nimic în acest sens: ,,Ciripit de păsări și zgomot de motoare turate. Sau formele actuale ale plimbărilor în natură la noi în țară”, spune o sătmăreancă, ce și-a povestit experiența cu lux de amănunte.

,,După ce au văzut imaginile de pe rețelele de socializare, o mulțime de oameni au plecat, în weekend, să admire poiana cu ghiocei din zona Codrului. Unii au ales drumeția, alții alergatul, alții pe biciclete, dar au fost și cei care au încercat chiar să urce cu mașina pe creastă. (…) Nici eu nu voiam să stau acasă. Sâmbătă am alergat, iar duminică am parcurs pe bicicletă dealurile și văile Codrului.

Pe măsură ce am avansat, noroiul a devenit mai adânc și mai lipicios, iar acest lucru nu ne-a deranjat atâta timp cât am evitat noroiul adânc. Aproape ajunsesem la poiană când un convoi de mașini a trecut pe lângă noi. Vehiculele de teren și ATV-urile au turat motoarele la maxim, roțile au derapat și au alunecat prin noroiul adânc. A fost un sentiment înfricoșător când au trecut pe lângă noi, ar fi putut să ne acroșeze oricând. Cu toții am fost înfuriați de acest scene, pentru că accesul cu mașinile de teren in pădure este interzisă fără autorizație, conform Codului Silvic. Mașinile erau periculoase și zgomotoase și făceau drumurile impracticabile.

Poiana era plină de oameni zgomotoși, motocicliști care își turau motocicletele, petarde, muzică răsunând. Poiana, de altfel calmă, a fost total neplăcută.

Din păcate, acest caz nu este unic în județul nostru. Au fost investiți mulți bani in dezvoltarea drumurilor si traseelor turistice din județul Satu Mare. Din păcate, nu doar turiștii sunt prezenți pe aceste trasee. Traseele marcate sunt folosite si în scopuri de off-road. Aceasta este o problemă la nivel național. Diverse companii de închiriere de ATV-uri și mașini de off-road apar ca niște ciuperci, promițând o experiență „de neuitat”.

Autoritățile ori nu sunt pregătite, ori nu iau această problemă suficient de serios. Între timp, salvamontiștii au adesea mult de lucru, deoarece acești aventurieri se rănesc în mod regulat și rămân blocați. Iar turismul local va scădea din nou, pentru că nimeni nu va dori să asculte zgomotul vehiculelor de off-road în locul liniștii si aerului curat oferit de natura”.