Ultima actualizare: azi, 11:55

Locale

Plimbări în pădure printre mașini și ATV-uri. Sătmărenii, revoltați: E înfricoșător! Liniștea a dispărut

Sătmărenii iubitori de natură și drumeții sunt revoltați! Ei spun că în județul Satu Mare liniștea naturii și ciripitul păsărilor sunt acoperite de zgomotul motoarelor turate ale ATV-urilor și mașinilor off-road, care gonesc tocmai pe traseele destinate plimbărilor și mersului cu bicicleta.

Oamenii spun că problema există în toată țara, dar autoritățile nu fac nimic în acest sens: ,,Ciripit de păsări și zgomot de motoare turate. Sau formele actuale ale plimbărilor în natură la noi în țară”, spune o sătmăreancă, ce și-a povestit experiența cu lux de amănunte.

,,După ce au văzut imaginile de pe rețelele de socializare, o mulțime de oameni au plecat, în weekend, să admire poiana cu ghiocei din zona Codrului. Unii au ales drumeția, alții alergatul, alții pe biciclete, dar au fost și cei care au încercat chiar să urce cu mașina pe creastă. (…) Nici eu nu voiam să stau acasă. Sâmbătă am alergat, iar duminică am parcurs pe bicicletă dealurile și văile Codrului.

Pe măsură ce am avansat, noroiul a devenit mai adânc și mai lipicios, iar acest lucru nu ne-a deranjat atâta timp cât am evitat noroiul adânc. Aproape ajunsesem la poiană când un convoi de mașini a trecut pe lângă noi. Vehiculele de teren și ATV-urile au turat motoarele la maxim, roțile au derapat și au alunecat prin noroiul adânc. A fost un sentiment înfricoșător când au trecut pe lângă noi, ar fi putut să ne acroșeze oricând. Cu toții am fost înfuriați de acest scene, pentru că accesul cu mașinile de teren in pădure este interzisă fără autorizație, conform Codului Silvic. Mașinile erau periculoase și zgomotoase și făceau drumurile impracticabile.

Poiana era plină de oameni zgomotoși, motocicliști care își turau motocicletele, petarde, muzică răsunând. Poiana, de altfel calmă, a fost total neplăcută.

Din păcate, acest caz nu este unic în județul nostru. Au fost investiți mulți bani in dezvoltarea drumurilor si traseelor turistice din județul Satu Mare. Din păcate, nu doar turiștii sunt prezenți pe aceste trasee. Traseele marcate sunt folosite si în scopuri de off-road. Aceasta este o problemă la nivel național. Diverse companii de închiriere de ATV-uri și mașini de off-road apar ca niște ciuperci, promițând o experiență „de neuitat”.

Autoritățile ori nu sunt pregătite, ori nu iau această problemă suficient de serios. Între timp, salvamontiștii au adesea mult de lucru, deoarece acești aventurieri se rănesc în mod regulat și rămân blocați. Iar turismul local va scădea din nou, pentru că nimeni nu va dori să asculte zgomotul vehiculelor de off-road în locul liniștii si aerului curat oferit de natura”.

 

20 comentarii

  1. Chupacabra Răspunde

    În general se merge motorizat în natură mai ales în zilele de weekend. Tot atunci, organele abilitate dorm,bagă gratare, sau se postează pe rețele sociale, dar control nu. Dar au spor pentru condiții vătămătoare și pensii speciale.

  2. c-block Răspunde

    Pe autorități le doare la bască. Așa e și cu trotinetele electrice că mai nou nici pe trotuar nu ești în siguranță. Este cine să audă? NU! Interesează pe cineva? NU! Domnul Cozma no acum să te aud! Sau zici că pe lângă călărie și asta se poate lăsat în voia sorții și fiecare se descurcă cum poate? Sincer nu mă miră. Stau la un bulevard circulat și în weekend tot timpul văd cum se pleacă cu astfel de mașini în “experiențe de neuitat”. Apoi la întoarcere toate sunt pline de noroi. Bineînțeles și la plecare se pleacă pe propriile roți și cu motorul turat la maxim ca să vadă tot românul cât de nesimțiți pot fi unii. Nu mă aștept să se schimbe ceva în domeniu prea curând.

  3. Sătmărean Răspunde

    Nimernicii și imbecilii ăștia distrug fauna și vânatul !

  4. Satmarean Răspunde

    Trebuie identificați urgent după imagini și portalsm afișați numerele de înmatriculare ale autoturismelor pentru a fi trași la răspundere !!! Nu este posibil și normal așa ceva !!!

  5. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Democrația și drepturile sunt prost înțelese de unii, adică intenționat prost înțelese. Țin să subliniez și asta. În momentul în care aduci atingere la drepturile altora dreptul tău încetează. Iar aici se ating unele lucruri grav și grosolan. Înainte multă vreme așa ceva nu trebuia explicat că primeai ce e voie și ce nu în cei 7 ani de acasă. Acum văd că și asta este materie facultativă la mulți. Eu aș face drifturi și claxonări cu țipete la ei în față noaptea la ora 2 pe domeniul public. Să vedem dacă le convine? E absolut același lucru.

  6. Bogu Răspunde

    Pasiunea cu masina de teren la noi a prin mai bine decat bicicleta. Vine de la burtile neaose :-).

  7. Marius Groza Răspunde

    Nu e vorba de plimbări. E sport

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Atunci să se facă organizat pe traseu nu cum se face acum că fiecare o apucă pe unde o ia damblaua. Organizat frumos traseuri cu cupe și la final un câștigător ca la automobilism ăla cu rallyuri. Că asta ce este sunt numai niște derbedei care distrug totul pe unde o apucă. Asta cum arată nu e sport. Se cheamă distrugere. Punct.

  8. Nha Răspunde

    Nu va necajiti ca inclusiv pe digul Somesului din SM, in amonte de baza de tenis unii isi tureaza motoarele la ATV-uri si moto-uri, iar de la uzina de apa inclusiv auto-uri. Altul la Martinesti a facut ingradiri perpendicular pe dig, ca plimba vite in zona inundabila si no, trebuie ghidate. Tara nimanui.

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Din păcate. Și încă nici nu ai pomenit de turmele de oi care se mai întâmplă să traverseze orașul tocmai pe podul Decebal! De aici ajungi inevitabil la concluzia că legea este valabilă numai pentru unii. Apoi țipăm că vrem o țară ca afară! Oare chiar vrem???? Atunci ce se mai așteaptă? Trebuie o amendă sănătoasă pentru un caz și apoi să vezi cum toți se vor conforma.

      • Milițianul Răspunde

        Amendă pentru ce? Eu cu auto sau ATV am tot dreptul să mă plimb pe drumurile publice său pe câmp, când doresc eu sau de câte ori vreau. Tu, ca și sărac te oftici?
        Circulația pe drumurile publice a unui ATV sau automobil nu îl poți tu opri a se deplasa că pe tine te deranjează prezența mea….. E legal, să ști sa mă plimb pe banii mei.
        Legat de mersul pe legălău, sau pe câmp cu ști tu mai bine denumirea, e voie chiar și pentru cel care nu are permis de conducere(asta dacă ști ce spune legea).
        Așa că nu mai comenta că bostanul ca să te afli in treabă cu comentarii aiurea.
        Dacă eu vreau să mă plimb prin pădure cu acordul pădurarului sau a șefului de ocol, cze te deranjează pe tine că eu sunt în auto pe ATV, iar tu pe jos?
        E treaba ta că ești sărac și te plimbi doar pe jos și nu ai bani nici de o trotinetă….

        • cetatean Răspunde

          Militianule tu esti bine de tot: nu esti nici sarac nici prost ai si permis si ai si bani :))) Ai tot dreptul ! :))))

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          Auzi tu militziene cu țeastă groasă! Auzit-ai tu de tulburare în posesie ca și definiție???? Că poate terenul ăla nu e public. Pricepuși țeastă groasă???? Faptul că faci ce te taie capul, ce te lasă singurul neuron și nu ești tras la răspundere aia nu înseamnă că ce faci este voie sau ai dreptul. Înseamnă doar că nu ai fost prins. Dar tu cu școală de Spiru Haret făcut pe neve nu ai cum să pricepi asta! Important să le rupi țidulă de amendă la alții că nu îți place mutra lor.

        • H&R Răspunde

          @Milițianul
          Dupa cum zici tu, pot face lejer drifturi cu BMW-ul (desi nu am si nici pe gratis nu-mi trebuie BMW) in Centrul Orasului, pt ca am permis de conducere si masina este inmatriculata. Din ceea ce zici tu asta reiese.

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            E mare frustrarea la mulți dintre ei. Du-te numai în zona sediului și vezi ce de herghelii sub capotă parchează, epatează pe acolo. Dar care-i rostul????

  9. GB Răspunde

    În loc de comentarii acide
    recomand studierea articolului de mai jos pentru ca toți să respectăm natura și să ne bucurăm de ea:-https://www.carpathian2wheelsguide.com/ro/este-interzis-off-roadul-in-romania/

  10. Mihaita Piticu' Răspunde

    Niste gunoaie de oameni cu SUV uri. Ca si aia care merg pe trotuar cu trotinetele electrice. Niste fatalai

  11. Ionel Marin Răspunde

    In curand o sa-i vedem in Codru cu masinile astea care tocmai au fost lansate

    https://www.phprentacar.ro/b-tocmai-au-fost-dezvaluite-cateva-masini-foarte-interesante

  12. Dan Răspunde

    Oare cu gipurile astea de lux cum s-ar putea merge prin Codru?

    https://alfarentacar.ro/en/b-these-are-the-most-luxurious-suvs-in-2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.