PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Fermierii din Satu Mare pierd milioane de euro din cauza cerealelor din Ucraina. “Nici găinile nu le mănâncă”

Fermierii din Satu Mare înregistrează pierderi importante din cauza cerealelor din Ucraina care au rămas în România şi au scăzut astfel preţul de piaţă. Un fermier important din judeţul judeţul Satu Mare a declarat pentru PortalSM că un calcul sumar arată că are o pierdere de 1,2 milioane de euro!

Totul a început anul trecut, când Uniunea Europeană a hotărât să ajute Ucraina afectată de război şi a deschis graniţa dinspre Ucraina. Iniţial România trebuia să fie doar un culoar, adică cerealele din Ucraina să ajungă la Marea Neagră pentru a ajunge ulterior spre alte ţări, dar mii de transporturi s-au oprit în România.

Astfel, pe piaţă au ajuns şi mai multe cereale, cu un cost de producţie mult mai mic decât cel din România şi a scăzut preţul cerealelor cu peste 30%.

La un calcul sumar am o pierdere de 1,2 milioane de euro. Problema este că în Ucraina se folosesc îngrăşăminte şi erbicide interzise în Uniunea Europeană, pe care noi nu avem voie să le folosim de circa 10 ani, ei au astfel preţuri mult mai mici şi nu putem concura cu ei. Nu este o concurenţă loială”, a explicat acesta.

Un alt fermier a precizat pentru PortalSM că oamenii din sat au cumpărat porumb din Ucraina pentru gospodăria sa, dar calitatea acestuia este îndoielnică.

Nici ştiu cu ce a fost tratat, dar nici găinile nu îl mănâncă”, a spus acesta.

Deocamdată nu se ştie cum se va finaliza această situaţie. Problema este că mulţi fermieri au utilajele luate prin credite bancare, iar punerea fermelor în dificultate ar însemna în timp vânzarea terenurilor către străini.

Noi ştim să facem agricultură şi cred că o facem bine. Avem utilaje performante, majoritatea luate pe credite bancare. Dacă nu se rezolvă situaţia cu cerealele mulţi fermieri vor ajunge în faliment şi terenurile vor fi vândute. Dacă acum 40% din suprafaţa agricolă este în mâinile străinilor, după falimentul fermelor cel mai probabil străinii vor deţine 60% din suprafeţe. Asta se doreşte?”, a adăugat fermierul.

Exit mobile version