Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Fermierii din Satu Mare pierd milioane de euro din cauza cerealelor din Ucraina. “Nici găinile nu le mănâncă”

Fermierii din Satu Mare înregistrează pierderi importante din cauza cerealelor din Ucraina care au rămas în România şi au scăzut astfel preţul de piaţă. Un fermier important din judeţul judeţul Satu Mare a declarat pentru PortalSM că un calcul sumar arată că are o pierdere de 1,2 milioane de euro!

Totul a început anul trecut, când Uniunea Europeană a hotărât să ajute Ucraina afectată de război şi a deschis graniţa dinspre Ucraina. Iniţial România trebuia să fie doar un culoar, adică cerealele din Ucraina să ajungă la Marea Neagră pentru a ajunge ulterior spre alte ţări, dar mii de transporturi s-au oprit în România.

Astfel, pe piaţă au ajuns şi mai multe cereale, cu un cost de producţie mult mai mic decât cel din România şi a scăzut preţul cerealelor cu peste 30%.

La un calcul sumar am o pierdere de 1,2 milioane de euro. Problema este că în Ucraina se folosesc îngrăşăminte şi erbicide interzise în Uniunea Europeană, pe care noi nu avem voie să le folosim de circa 10 ani, ei au astfel preţuri mult mai mici şi nu putem concura cu ei. Nu este o concurenţă loială”, a explicat acesta.

Un alt fermier a precizat pentru PortalSM că oamenii din sat au cumpărat porumb din Ucraina pentru gospodăria sa, dar calitatea acestuia este îndoielnică.

Nici ştiu cu ce a fost tratat, dar nici găinile nu îl mănâncă”, a spus acesta.

Deocamdată nu se ştie cum se va finaliza această situaţie. Problema este că mulţi fermieri au utilajele luate prin credite bancare, iar punerea fermelor în dificultate ar însemna în timp vânzarea terenurilor către străini.

Noi ştim să facem agricultură şi cred că o facem bine. Avem utilaje performante, majoritatea luate pe credite bancare. Dacă nu se rezolvă situaţia cu cerealele mulţi fermieri vor ajunge în faliment şi terenurile vor fi vândute. Dacă acum 40% din suprafaţa agricolă este în mâinile străinilor, după falimentul fermelor cel mai probabil străinii vor deţine 60% din suprafeţe. Asta se doreşte?”, a adăugat fermierul.

11 comentarii

  1. Pop Ioan Răspunde

    Gipanul nou si vacantele de 5 stele in insulele exotice trebuie sa iasa in fiecare an. Daca nu , ne plingem ca fetitele mari.

  2. mara Răspunde

    UE ne ingenuncheaza si ne otravesc..cu vaccinuri si acum cu mancare.Daca stam ca ghiocelul si acceptam ineptiile lor o sa murim cu zile.Vor sa eliminam tot,.traditiile noastre,valorile noastre, sa nu mai crestem animale pe langa casa,sa nu mai plantam nimic in gradini..sa cumparam otravurie lor din magazine.Daca votam iar aceasta clasa politica care pune botul la URSULA NEBUNA inseamna ca nici noi nu suntem intregi la cap!

    • Tibi Răspunde

      mara, hooo, fa!
      Chiar nu ne interesează ca si tu ești proasta, puteai rămâne in bula ta sa-ti exprimi inepțiile

  3. Marius Groza Răspunde

    Fratele deputatului Adrian Cozma este cel mai mare importator din Satu Mare de cereale din Ucraina. Fermierii sătmăreni pierd, Cozma câștigă!

  4. Beny Kira Răspunde

    Cerealele din Ucraina sunt foarte bune

    • Manole Răspunde

      Atunci mananca-l cu toata familia ta !
      Pofta buna !

    • Gheorghe Răspunde

      Da Beny,ca bine zici dar n-ai la cine…Nu mancati faina de malai,nu mancati nimic stati pe retele sociale si puneti botul la toate scenariile facute de unii care detin un neuron sfrijit.Mamaliga din faina de malai nu-i buna ca ti se opreste intre dinti si iar trebuie sa te curatesti sa te scobesti si chiar sa te speli pe dinti….o prosti ca in vremurile astea sa te mai speli pe dinti,e pierdere de vreme…he,he,he.Nu mancati mamaliga sau produse din faina de malai din ucraina ca este stricat nici animalele nu-l mananca….Ce prostii mi-e dat sa citesc pe aici….Lasa ca eu cunosc pe unul care aduce cu TIR-urile pe banda rulanta si face banet cu el de se rupe….nu este buuuun,este rau,numai al nostru e bun!!Daca exista cerere atunci bravo voua care aduceti de acolo…producatorii autohtoni sa vanda la pret acceptabil si la calitate ca altfel se caca pe ei cu meseria lor …Dar ai nostri nu-i satura nici d..u la cat sunt de hrapareti si nesatui…lasati-va de meserie daca nu vi se merita si apucati-va de crosetat ciorapi ca am auzit ca si cu asta se fac multi bani….ce sa te spetesti la agricultura.Toti patronii se planga,,nu se merita,nu renteaza”dar niciunul nu se lasa si-i vezi cum isi schimba jipurile ca io ciorapii si -si petrec vacantele aiurea……Faceti scobitori,faceti chibrituri….daca agricultura nu merge!!!

  5. FARCAU Răspunde

    Pai daca suntem o natie de retardati ????
    DE CE MAI AJUTAM PE NEMERNICI DE UCRAINIENI ??????? SA NE RADE IN FATA ????
    In scara noastra sunt 4 familii cu barbati cu toti , gipuri de 30-40 mii de euro , chefuri ,scandaluri zilnic
    STAU PE BANII NOSTRII BINE MERSI !!!

  6. John Doe Răspunde

    Exista o solutie foarte simpla, se se aprobe doar tranzitul cerealelor catre statele care au nevoie. Stationarea/Vinderea lor sa nu fie permisa.

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Cine crezi, cine le bagă și le uită aici? Nu crezi că tot noi prin interpuși? Am înțeles că inclusiv politicieni de la guvernare sunt băgați în bișnița asta. Numai nu pricep atunci de ce se tot văitau că mor africanii de foame din cauza războiului și trebuie ajutați ucraineenii cu exportul??? Că numai la ei nu ajunge prorumbul sau grâul!

      • John Doe Răspunde

        Fiindca ai nostrii is mai smecheri si nici o institutie nu isi face treaba sau inchide ochiul. Control/Arest pentru acesti speculanti si distrugatori ai economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.