PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO/VIDEO. Fermierii sătmăreni au ieșit cu tractoarele în stradă. Protest de amploare!

Protest de amploare în județul Satu Mare. Fermierii au ieșit cu tractoarele în stradă și vor bloca vama Halmeu. Ei protestează pentru că afacerile lor sunt în pericol din cauza produselor ieftine care vin din Ucraina fără taxe vamale.

Reprezentanții mai multor Cooperative Agricole din județul Satu Mare au organizat vineri, 7 aprilie, un marș de protest. La adunare participă sute de persoane însoțite de tractoare agricole, tractoare cu utilaje și autoturisme. Protestul a început în localitatea Turulung, destinația finală fiind Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.

,,Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România”, transmit reprezentanții fermierilor.