PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO/VIDEO. Imagini cu statuia lui Kölcsey de la Carei, inaugurată de președintele Ungariei

Președinta Ungariei, Katalin Novák, a fost prezentă miercuri, 12 aprilie, în municipiul Carei, la dezvelirea statuii lui Kölcsey Ferenc.

Festivitatea de inaugurare a statuii Kölcsey Ferenc a avut loc miercuri, 12 aprilie, de la ora 17.00, în prezența președintei Ungariei, Katalin Novák, și a vicepremierului UDMR, Kelemen Hunor. La eveniment au participat și liderii UDMR Satu Mare, Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba.

Evenimentul a debutat cu alocuțiuni și un recital de versuri, iar mai apoi a avut loc binecuvântarea statuii. După dezvelirea statuii, președintele Ungariei a făcut o baie de mulțime.

Statuia este amplasată pe spațiul verde din fața Primăriei Carei. Monumentul a fost realizat de sculptorul Győrfi Lajos din Ungaria, cu sprijinul Guvernului Ungariei și al Societății Poarta Europei (Európa-kapu társulás), cu colaborarea Asociației Culturale Nagykároly és Vidéke.

Kölcsey Ferenc a fost un poet, critic literar și politician maghiar. S-a născut 8 august 1790, în Săuca. Între 1832-1835 a fost membru al Parlamentului ungar. Poezia sa, Himnusz, este folosită ca text al imnului național al Ungariei.


CITEȘTE ȘI: