Ultima actualizare: azi, 16:48

Locale

FOTO/VIDEO. Imagini cu statuia lui Kölcsey de la Carei, inaugurată de președintele Ungariei

Președinta Ungariei, Katalin Novák, a fost prezentă miercuri, 12 aprilie, în municipiul Carei, la dezvelirea statuii lui Kölcsey Ferenc.

Festivitatea de inaugurare a statuii Kölcsey Ferenc a avut loc miercuri, 12 aprilie, de la ora 17.00, în prezența președintei Ungariei, Katalin Novák, și a vicepremierului UDMR, Kelemen Hunor. La eveniment au participat și liderii UDMR Satu Mare, Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba.

Evenimentul a debutat cu alocuțiuni și un recital de versuri, iar mai apoi a avut loc binecuvântarea statuii. După dezvelirea statuii, președintele Ungariei a făcut o baie de mulțime.

Statuia este amplasată pe spațiul verde din fața Primăriei Carei. Monumentul a fost realizat de sculptorul Győrfi Lajos din Ungaria, cu sprijinul Guvernului Ungariei și al Societății Poarta Europei (Európa-kapu társulás), cu colaborarea Asociației Culturale Nagykároly és Vidéke.

Kölcsey Ferenc a fost un poet, critic literar și politician maghiar. S-a născut 8 august 1790, în Săuca. Între 1832-1835 a fost membru al Parlamentului ungar. Poezia sa, Himnusz, este folosită ca text al imnului național al Ungariei.


CITEȘTE ȘI:

57 comentarii

  1. Protestatar din Valea Uzului Răspunde

    Acolo trebuia sa fie statuia tovarasului Nicolae Ceausescu! Pe el il iubesc toti romanii si acum. Cine nu-l iubeste este antiroman, putinist!

    • Manole Răspunde

      Esti dus cu pluta !
      Dute la un psihiatru sa te consulte !

    • Fasz Răspunde

      Ai mare dreptate! Azi voi asculta cântece patriotice din acea înălțătoare perioadă!

    • Prostestataru din Valea Pul... Răspunde

      Da il iubim pe tovarasul Ceausescu. Acuma du-te la nani.
      Ai tu habar si ai trait pe vremea lui Ceausescu tau cum sunt eu prințul Persiei. Ca esti prost gramada nu ma mir si are importanta. O obdiala puturoasa in plus sau in minus nu face viata mai parfumata.

    • Valea Răspunde

      Tu esti “toti românii”?! Sau ce?

    • Valea Răspunde

      Si pentru ce ai protestat in Valea Uzului mă loază? Ca ți-o spus huliganul de Simion pe Facebook?…no, nu ma mir, ca pe tine nu te duce capu. Te duc picioarele.

    • Valea Mariei Răspunde

      Sa-l pupi in kooor pe ciausescu nicolae(ceausescu zis ceasca). Asa de proasta o fost ma-sa ca dintre aia multi copii pe care i-a avut la unul i-a pus numele de Nicolaie si la altu Niculae. O uitat numele copiilor nascuti… proasta pul….

    • Doctoru' de Cap Răspunde

      Trage-ti un glont in cap. Ca faci unbra Pamantului. Te mai si mandresti cu prostiile tale handicapatule!

  2. Vasile Răspunde

    Ce căuta unguru ăsta în fața unei instituții a statului român? Ce-ar fi să facem și noi o statuie a lui Avram Iancu in fața primăriei din Budapesta.

    • Jani Răspunde

      Ar putea sa faca romanii asta daca ar fi fost vreodata teritoriul lor.

      • Janek Răspunde

        1919 si 1944-1945
        A 3 a e si definitiva, fraiere, s88888g1 carassu

        • History Răspunde

          Ba asta cu anii ,ce documentat esti…..
          Atunci cum de au locuit si construit aici ungurii de mai bine de 1000 de ani?
          Prima tiparnita stil Gutemberg l-au adus in Transilvania ,nu la Budapesta….
          Au investit in cultura si civilizatie …

        • Jani Răspunde

          @Janek. In Budapesta mai boule!!??? Stii citi? Urmareste conversatia!

          • Vladi

            O vaca a fatat un bou
            Vaca bou, vaca bou
            Daca mata ii vacs
            Ghici cine ii bou’?

          • blablabla

            O vaca a fatat un bou direct gata castrat. No ala esti tu.

      • M Răspunde

        Da ar putea statua opinca olteneasca a sergentului IORDAN!

    • Dani Răspunde

      @Vasile, Unde sa nascut Avram Iancu ?

    • Dacus Răspunde

      S-a ridicat in Ungaria statuia lui Andrei Saguna,in zona unde traiesc români….inca de pe vremea lui Titus Corlatean….2013.

    • Valea Răspunde

      Este plina Budapesta de steaguri albastru, galben, rosu. Este steagul Budapestei. Nimeni nu se isterizeaza primitivule.

  3. Vasile Răspunde

    Bă românilor,nu numai din Carei faceți mă să dispară mizeria aia din fața instituției,prin acel loc nu trec doar unguri, păcat că ne lăsăm călcați în picioare de o mână de bozgori.

  4. Vasile Răspunde

    Băi Manole Ardealul a fost dat ungurilor in urma unui dictat, așa că lasă prostiile și mai pune mâna pe o carte de istorie,statul maghiar când au preluat puterea administrativă a schimbat toate numele românești,pe Ion l-au făcut Ianoș etc.Noi n-am făcut asta, și nu de proști,din toleranță față de cei cu care trebuie să convetuim împreună.

  5. Maci Laci Răspunde

    DACĂ NU AR FI FOST ROMÂNII SĂ ELIBEREZE UNGARIA ÎN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ACUM UNGARIA NU AR MAI FI EXISTAT!!! PS. ERAM GRANIȚĂ CU GERMANIA!!!!

    • Gumi Maci Răspunde

      Daca cainele nu s-ar căcă o saptamana, ar crăpa. Lasa trecutul. Traim in prezent. Hai sa ne hăcuim cu tătarii ca ne-au pustiit țara.

  6. Anonim Răspunde

    De ce se instalează arme culturale ? Sunt multe familii mixte de ce e necesara o tensiune interetnica ?

  7. ombre Răspunde

    buna ziua! vad f multe comentarii rautacioase indiferent ce articol citesc, ne jignim ptr orice, dar oameni buni din sec 21 ce s-ar intampla daca noi am da un exemplu mai bun ,mai civilizat atat politicienilor cat si semenilor nostri. fiecare popor a avut de suferit in secolele trecute, si si acum mai avem de suferit, nu santem noi maica Tereza dar ca sa dai respect unui om nu e dureros, si daca esti respectat iti pica bine, incercati sa intindeti mana celuilalt in semn de respect si depinde de noi ce istorie scriem si cu cine defilam ! in rest sanatate tuturor!

    • FF Răspunde

      Respect pentru acest comentariu!
      Suntem mulți cei care gândim așa, dar scandalagii mereu sunt mai gălăgioși și se afișează mai des. Ar trebui să ne obișnuim și noi să ne spunem părerea.

      • M Răspunde

        Așa-i ungurii să ne tragă palme iar noi în spirit european si patriotic,să întoarcem si pe celălalt!

        • Omu de Neam Dertal Răspunde

          Tie nu ti-o dat ma-ta destule palme. Ca sa fi devenit mai european. Asa ai ramas un taran prost.
          Da ce palme ti-au tras ungurii frustratule?

    • Zoli Răspunde

      Observatie corecta si adevarata.

    • 3.14 Răspunde

      Cu cine sa dai mana ombre? Tu nu vezi ce postaci isi execita dreptul la o parere? Romanica este un stat din Uniunea Europeana oamnei buni! Exact ca si in USA, mai multe state, cu legi diferita dar parte din acelas taram! Putem vorbi, oficial, peste 20 de limbi in uniune, peste tot suntem acasa, nu pricepeti? Asta e patriotism la voi, chiar nu puteti mai mult?

      • Radical din Opt Răspunde

        Pi (3,14)🤫Ai dreptate. Multi nu pricep ca traim pe o planeta. Nu avem unde sa ne ducem. Vorbim o limba, ne intelegem intre noi oricum, ca suntem OAMENI. Si animalele au un grai comun. Numai sa le la urmaresti. Eu nu pot sa cred cat de primitv este omul. Cel mai prost animal.

    • Ras Putin Răspunde

      Noi, aia care au un dram de rațiune suntem puțini. Parca nu oameni rationali traiesc pe planeta asta. Nu îi duce mintea nici măcar un… centimetru. Hai să ne omorâm, descreieraților!
      PS
      Apreciez comentariul Ombre.

  8. Vasile Răspunde

    Sigur nu sa născut laBudopest,la Vidra de sus, i-ar tratatul a fost dat la Viana, bineînțeles la presiunea lui Hitler, și cu complicitatea Regelui pe care unii români îl pupă in f

    • Vasile Răspunde

      Sunt paralel cu subiectul si scriu tampenii. Am mai zis-o ca sunt cazut in cap. Mnoah. Ce mai vreti de la mine care am si certificat de handicap mintal?

      • M Răspunde

        Deci ești ungur!Bănuiam!

        • M Răspunde

          Și eu sunt căzut în cap! Numai în bănuieli o țin întruna! Înainte de culcare chiar verific și sub pat ca nu cumva să fie ceva praf de ungur pe acolo! Că sunt în stare de orice! Cine știe, dimineața mă trezesc cu ceva statuie ascunsă acolo? Vai-vai de capul meu!

  9. Vasile Răspunde

    Am văzut declarația primarului din Carei,Acesta spune că românii suntem o etnie, bă primar jegos etnic ești tu cu tot neamul tău,noi suntem cetățenii români și care îți plătim ție un salar baban și o pensie pe măsură, întâmplător am locuit în Carei vreo patru ani și cunosc f bine oamenii,nu ungurii s-au românii provoacă,voi politicienii care sunteți mituiți de tot felul de indivizii, așa că dmn primar etnic ești tu.

  10. Vasile Răspunde

    Întâmplător eu sunt căzut în cap. Nu mă băgați în seamă. Fur și netul de la vecin, rupt în fund ce sunt.

  11. Ras Putin Răspunde

    Kölcsey Ferenc s-a nascut la Săuca. Fiți mandri ca un concetatean(vecin, prieten, coleg, ruda) de-al nostru dintr-un sat din județul nostru, a scris imnul Ungariei. Si ce va manâncă in cur că s-a făcut o statuie in Satu Mare? Da de ce nu vă manânca de influența sovietică? Dacâ stiți ce inseamnă sovietic. Cautati in dictionar. Mancav-ar colhozu sa va manânce!

  12. .?… Răspunde

    Numai sa gasesc la Hajdúszoboszló sau la spital in Debrecen sau ori unde in Ungaria un Román , asa o sa scuip si eu spre el. Am sa trimit acasa.

    • Omu de Neam Dertal Răspunde

      “Am sa trimit acasa” de la Haidusziboszlo pe ma-ta! Tu esti analfabet functional sau esti prost? Tu nu vezi cati români posteaza aici pro unguri? Intelegi tu ceva din ce se “dezbate” aici? Asta ii site romanesc, nu unguresc prostanacule.
      No vezi? Din cauza unui ca tine se revolta romanii.
      PS
      Haiduszoboszlo este proprietatea ta? Ca sa stim…

  13. Vasile Răspunde

    De ce i-am făcut noi statuie la individul ăsta?ce dracu a făcut ăsta pentru țara românească?o scris poezii?

  14. Radical din Opt Răspunde

    Pi (3,14)🤫Ai dreptate. Multi nu pricep ca traim pe o planeta. Nu avem unde sa ne ducem. Vorbim o limba, ne intelegem intre noi oricum, ca suntem OAMENI. Si animalele au un grai comun. Numai sa le la urmaresti. Eu nu pot sa cred cat de primitv este omul. Cel mai prost animal.

  15. vasile Răspunde

    nivel de inteligenta si comportament 0 din partea protestatarilor romani.

  16. Protestatar din Valea Uzului Răspunde

    Asa suntem noi, la cine nu-i place poate sa plece!

  17. Maga Roiu Răspunde

    Da du-te tu magarule! Ca nu te-o facut ma-ta stapanu planetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.