PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

53 de ani de la inundațiile catastrofale! Kereskenyi: „Spiritul sãtmãrean care s-a nãscut atunci este esența orașului Satu Mare”

Astăzi se împlinesc 53 de ani de la inundațiile catastrofale din Satu Mare. Victimele din 14 mai 1970 au fost comemorate, în această după-amiază, la monumentul din Piața 14 Mai din municipiul Satu Mare.

La evenimentul de comemorare au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, prefectul Radu Roca, deputați, consilieri locali și județeni, parlamentari, precum și mai mulți sătmăreni.

Autoritățile au plantat copaci în mod simbolic, în parcul din apropierea monumentului. Totodată, au fost depus coroane la monument în memoria celor ce și-au pierdut viața.

La eveniment, a  luat cuvântul primarul Kereskenyi Gabor care a vorbit despre cea mai mare catastrofă naturală ce s-a abătut de-a lungul timpului asupra Sătmarului.

“Momentul este unul de reflecție, de învãțare din lecțiile trecutului pentru ca aceste tragedii sã nu se mai repete niciodatã sub nicio formã. Apele au curmat 56 de vieți au distrus 4.000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile și au fost inundate 128.000 de hectare de teren. În acest cartier, care poartã zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri, circulația rutierã și feroviarã a fost întrerupã, orașul a fost izolat complet de restul țãrii. 14 mai 1970 a însemnat însã un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii, solidaritãții și generozității. Oameni diferiți au muncit împreunã, vecini s-au ajutat în toiul tragediei, sãtmãrenii s-au mobilizat pentru a reconstrui orașul. Spiritul sãtmãrean care s-a nãscut atunci este esența orașului Satu Mare. De fiecare datã când traversãm timpuri dificile revenim mai puternici ca înainte, ne purtãm unii altora de grijã și nu lãsãm pe nimeni singur. Sãtmãrenii au arãtat mereu cã în momente de crizã sunt împreunã. Uniți vom reuși, împreunã suntem puternici pentru cã vremurile dificile pot fi depãșite numai prin unirea forțelor și colaborarea cetãțenilor și nu în ultimul rând încrederea în viitor”, a declarat Kereskenyi Gabor.
Preoți de toate confesiunile s-au rugat pentru cei care au decedat în urma catastrofei din data de 14 Mai.