Ultima actualizare: azi, 11:16

Locale

53 de ani de la inundațiile catastrofale! Kereskenyi: „Spiritul sãtmãrean care s-a nãscut atunci este esența orașului Satu Mare”

Astăzi se împlinesc 53 de ani de la inundațiile catastrofale din Satu Mare. Victimele din 14 mai 1970 au fost comemorate, în această după-amiază, la monumentul din Piața 14 Mai din municipiul Satu Mare.

La evenimentul de comemorare au fost prezenți, printre alții, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, prefectul Radu Roca, deputați, consilieri locali și județeni, parlamentari, precum și mai mulți sătmăreni.

Autoritățile au plantat copaci în mod simbolic, în parcul din apropierea monumentului. Totodată, au fost depus coroane la monument în memoria celor ce și-au pierdut viața.

La eveniment, a  luat cuvântul primarul Kereskenyi Gabor care a vorbit despre cea mai mare catastrofă naturală ce s-a abătut de-a lungul timpului asupra Sătmarului.

“Momentul este unul de reflecție, de învãțare din lecțiile trecutului pentru ca aceste tragedii sã nu se mai repete niciodatã sub nicio formã. Apele au curmat 56 de vieți au distrus 4.000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile și au fost inundate 128.000 de hectare de teren. În acest cartier, care poartã zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri, circulația rutierã și feroviarã a fost întrerupã, orașul a fost izolat complet de restul țãrii. 14 mai 1970 a însemnat însã un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii, solidaritãții și generozității. Oameni diferiți au muncit împreunã, vecini s-au ajutat în toiul tragediei, sãtmãrenii s-au mobilizat pentru a reconstrui orașul. Spiritul sãtmãrean care s-a nãscut atunci este esența orașului Satu Mare. De fiecare datã când traversãm timpuri dificile revenim mai puternici ca înainte, ne purtãm unii altora de grijã și nu lãsãm pe nimeni singur. Sãtmãrenii au arãtat mereu cã în momente de crizã sunt împreunã. Uniți vom reuși, împreunã suntem puternici pentru cã vremurile dificile pot fi depãșite numai prin unirea forțelor și colaborarea cetãțenilor și nu în ultimul rând încrederea în viitor”, a declarat Kereskenyi Gabor.
Preoți de toate confesiunile s-au rugat pentru cei care au decedat în urma catastrofei din data de 14 Mai.

 

15 comentarii

  1. bigbrother Răspunde

    După atâta amar de ani măcar acum după 53 de ani oamenii ar trebui să știe tot adevărul. Că unii participanți nici nu erau născuți sau nici măcar nu locuiau prin împrejurimi e altă treabă. Mulți au rămas fără case, mulți au murit atunci. Asta nu este o poveste cum este ziua Europei de exemplu. Este ceva real și foarte dureros. Pe chestia asta Ceaușescu după aceea a demolat sate întregi și a strămutat populația forțat. Dar repet anumite lucruri nici măcar după atâția ani nu se pomenesc.

    • H&R Răspunde

      ” și a strămutat populația forțat.” Vezi ca acum au plecat “de buna voie si nesiliti de nimeni” si se numeste diaspora. Nici atat nu au reusit politicienii din RO sa tina acasa forta de munca.

      • bigbrother Răspunde

        Eu despre altceva pomeneam. Că după atâția ani mulți nici nu mai trăiesc deci nu înțeleg de unde ar veni frica de tragere la răspundere dar oamenii ar trebui să știe anumite lucruri. Că nu degeaba a fost aceea mare mobilizare după ce s-a rupt digul. Prietenii știu de ce.

  2. Bibi Răspunde

    Big… și h+r, unde ați fost în acele momente? Vă dați cu presupuța. Cine a pierdut casa (chiar și una amărâta) a primie 2 cecuri: 1 pt.refacerea casei din temelii = 25000 Lei, și 1 de 10000 pentru mobilier. Din cecul de 25000, oamenii si-au ridicat casă cu etaj din cărămidă. Nu-l huliți pe Ceaușescu, sub puterea și comanda lui s-a refăcut orașul. Cui i-a rămas casă a primit tot 2 cecuri: 1 de 10000 Lei pt. renovare și 1 de 5000 Lei pt. mobilier. ACEȘTIA DE AZI V-AR DA CIUCIU! Deci hulit-il pe Ceaușescu. PUNCT

    • bigbrother Răspunde

      Eu așa pe persoana mea am fost în Satu Mare la momentul respectiv. Și nu ne-am pierdut casa că era puțin mai sus. Dar nu a lipsit mult. Mulți au primit cărmăidă cât vroiau și am auzit că mulți au primit care nici nu și-au pierdut casele. După acesta au apărut primele case cu etaj una după alta și cu balcoane. Astea atunci erau socotite ca și lux. Dar mă repet nu de despăgubire era vorba.

    • 3.14 Răspunde

      @Bibi. Nimeni nu poate contesta ca a fost un patriot mare da’ era prost saracu’, a vandut cerealele la jumatate pret, si-a infometat propriul popor doar pt a-si pune in practica ideile magalomane. Romanii au platit un pret mult prea mare, am ramas in urma Europei cu 50 de ani, eram fara curent dupa 5 seara, fara apa. Multi muncitori au pierit la Palatul Poporului, Portile de fier, Canalul Dunare-Marea Neagra. Securitatea a torturat si ucis mii de oameni doar pt ca aveau o opinie. Aveai la televizor 2 ore de Telejurnal zilnic in care era preaslavit unicul partid si marele conducator. La ora 2 dimineata ne puneam la rand sa cumparam unt, lapte si smantana, painea era pe cartela! Da, il hulesc pe ceausescu si nu as dori sa traiescc iar in Iepoca de Aur. PUNCT

      • loopu Răspunde

        Adevărat !

      • carcotas Răspunde

        Corect 3,14!

      • -.- Răspunde

        Mare prost a fost ca n-a jucat jocul FMI-ului si Romania a fost prima si ultima tara care si-a platit datoria inapoi, de aia l-au si executat. Atata stiti ca ati dus-o greu, da nu stiti de ce. Oilor toti behaiti aceleasi cacaturi.

      • ssss Răspunde

        Hai sa o luam punctual :
        “Vândut cereala la jumătate de preț “= doar atât ii ofereau maxim , nu făcea parte din …..așa că fii serios.
        “Înfometat poporul” = fmi-ul a triplat dobânda de referință la împrumuturile României. Numai României . A încercat să închidă creditele cat mai repede pentru a nu platii doar dobânda la credite încă vreo 20 de ani deoarece însemna o stagnare economică de încă 20 de ani.
        ” Rămas în urmă Europei 50 de ani” = noi nu am fost niciodată la nivelul Europei că sa avem de unde să rămânem în urmă cu 50 de ani. Adevărul este că am fost cu vreo 100 de ani in urma Europei înainte de Ceaușescu, iar el a scăzut diferența. Minciunile cu micul Paris îs de toată jena…..in București erau 2000 de ciubere la intersecții de ulițe! Și era capitală! In rest era cam ev mediu!!!
        ” Program tv etc.” = nici dincolo nu era mai strălucit stai calm că nu aveau internet și bucate îmbelșugate ! Îți place să te plângi că te-ai trezit dimineața și nu ai dormit până…… Îs pline magazinele de porcarii azi și boli in toate ! Dar e bineee…. Nu mai compara ce e acuma cu ce a fost acum 70 ani !!! A fost rău și atunci ….dar nu e mai bine acum atunci a durut , acuma ustura ! Altă pălărie atâta tot.

    • Kuka Răspunde

      @Bibi: nu-l hulim pe ceașcă, fie-i piatra ușoară ca și piatra de la moară, îi ridicăm ode:
      Odă odiosului tovarăș ceaușescu! O dă-l în poola noastră de nemernic!

      Au fost câțiva lingăi trădători care și-au turnat chiar și rudele pentru a o duce puțin mai bine, dar majoritatea oamenilor se scăldau în mocirlă! Ai fost printre cei din mocirlă sau erai unul dintre privilegiați?

      • bigbrother Răspunde

        @Kuka, încă nu ți-ai dat seama că e ceva din ăsta special pensionat peste capul nostru???? Ce vremuri frumoase când venea transportul special cu ce doreau ei de la fermă direct sau de la cantina de partid!!! O tempora, ce vremuri frumoase pentru ei,puținii!!!🤮🤮💩💩Și nici nu trebuiau să lucreze!!!!!

        • ssss Răspunde

          Și azi e la fel , …..doar că nu se numește Ceaușescu……fii serios. Nu faci nimic nici când nici cum daca nu ești lăsat de mai de sus .

      • ssss Răspunde

        Mda…..acuma nu se scaldă nimeni… că fug in străinătate muncind sclavi pământul altora mai bine asa ….Lingaii de care vorbești îs și azi la tot colțul doar că ling in alta parte . Poate faci tu parte din privilegiații de azi și osândiții de data trecută.

  3. Varu Răspunde

    BĂ bulangiilor!!!voi nu erați nicăieri în 70, așa că m-ai încet cu poveștile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.