Staţii antigrindină la Satu Mare, pe baza unei tehnologii folosită în premieră în România. Consiliul Judeţean Satu Mare a reuşit să finalizeze licitaţia pentru realizarea sistmeului antigrindină în judeţ. Practic vor fi 40 de staţii în tot judeţul, iar banii provin în proproţie de 98% din fonduri europene, contribuţia Consiliului Judeţean fiind de doar 17.000 de euro.
Preşedintele Pataki Csaba a explicat astăzi, într-o conferinţă de presă, că procedura de licitaţie a fost repetată de şapte ori. Deşi e un sistem care se foloseşte de mai mulţi ani în ţări precum Franţa sau Ungaria, încă nu a existat o firmă acreditată pe România.
“E o tehnologie utilizată în Ungaria, Croaţia, Franţa şi nu era furnizor care să aibă licenţa autorizată şi de către autorităţile române. Din cauza asta s-a întârziat enorm, asta înseamnă de şapte ori câte trei luni doar proceduri. Sistemul nu generează zgomot, nu generează deranj, este un sistem nou. Să nu se gândească populaţia la tunuri, cei care stau pe graniţa cu Ungaria mai pot să audă bateriile de dincolo. Acest sistem este de prevenţie, va porni special, trebuie să ajungă în atmosferă înainte cu două ore, curenţii de aer merg de jos în sus, atunci are efectul maxim. Raza de acţiune proiectată a fiecărui sistem este de 10 km, practic putem afirma că acoperim tot judeţul cu cele 40 de staţii care vor fi puse în lucru”, a afirmat Pataki.
Proiectul are mai multe etape, după prezintarea prototipului vor fi puse în funcţiune patru astfel de instalaţii, iar după efectuarea unor teste vor fi ampalste celelalte.
Valoarea proiectului este de 866.722 de euro, din care cofinanţarea Consiliului Judeţean este 17.343 euro.
Din prezentarea făcută, reiese că sistemul funcţionează pe bază de vapori de cristale microscopice de Agl, care sunt purtaţi de curenţii de aer şi ajung în nori, unde formează bucăţi mici de gheaţă care se topesc şi ajung pe pământ sub formă de apă sau bucăţi mici de gheaţă.
“Eficienţa acestui sistem depinde foarte mult de calitatea prognozei meteorologi, prognoza trebuie să fie foarte exactă. Este un generator de vapori. Sistemul clasic trimite prin obuze aceşti vapori în nor, dar acela nu se pulverizează pe o rază de 10 km. Acest sistem, pornit la timp, trimite vapori şi nu lasă să se coaguleze dimensiuni mari de grindină”, a subliniat Pataki.
Coordonarea staţiilor va fi asigurată de către reprezentnaţii Ministerului Agriculturii, pe baza prognozelor trimise de către admisnitraţiile meteo din România şi Ungaria.