Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

FOTO/VIDEO. Staţii antigrindină la Satu Mare, în premieră naţională!

Staţii antigrindină la Satu Mare, pe baza unei tehnologii folosită în premieră în România. Consiliul Judeţean Satu Mare a reuşit să finalizeze licitaţia pentru realizarea sistmeului antigrindină în judeţ. Practic vor fi 40 de staţii în tot judeţul, iar banii provin în proproţie de 98% din fonduri europene, contribuţia Consiliului Judeţean fiind de doar 17.000 de euro.

Preşedintele Pataki Csaba a explicat astăzi, într-o conferinţă de presă, că procedura de licitaţie a fost repetată de şapte ori. Deşi e un sistem care se foloseşte de mai mulţi ani în ţări precum Franţa sau Ungaria, încă nu a existat o firmă acreditată pe România.

“E o tehnologie utilizată în Ungaria, Croaţia, Franţa şi nu era furnizor care să aibă licenţa autorizată şi de către autorităţile române. Din cauza asta s-a întârziat enorm, asta înseamnă de şapte ori câte trei luni doar proceduri. Sistemul nu generează zgomot, nu generează deranj, este un sistem nou. Să nu se gândească populaţia la tunuri, cei care stau pe graniţa cu Ungaria mai pot să audă bateriile de dincolo. Acest sistem este de prevenţie, va porni special, trebuie să ajungă în atmosferă înainte cu două ore, curenţii de aer merg de jos în sus, atunci are efectul maxim. Raza de acţiune proiectată a fiecărui sistem este de 10 km, practic putem afirma că acoperim tot judeţul cu cele 40 de staţii care vor fi puse în lucru”, a afirmat Pataki.

Proiectul are mai multe etape, după prezintarea prototipului vor fi puse în funcţiune patru astfel de instalaţii, iar după efectuarea unor teste vor fi ampalste celelalte.

Valoarea proiectului este de 866.722 de euro, din care cofinanţarea Consiliului Judeţean este 17.343 euro.

Din prezentarea făcută, reiese că sistemul funcţionează pe bază de vapori de cristale microscopice de Agl, care sunt purtaţi de curenţii de aer şi ajung în nori, unde formează bucăţi mici de gheaţă care se topesc şi ajung pe pământ sub formă de apă sau bucăţi mici de gheaţă.

“Eficienţa acestui sistem depinde foarte mult de calitatea prognozei meteorologi, prognoza trebuie să fie foarte exactă. Este un generator de vapori. Sistemul clasic trimite prin obuze aceşti vapori în nor, dar acela nu se pulverizează pe o rază de 10 km. Acest sistem, pornit la timp, trimite vapori şi nu lasă să se coaguleze dimensiuni mari de grindină”, a subliniat Pataki.

Coordonarea staţiilor va fi asigurată de către reprezentnaţii Ministerului Agriculturii, pe baza prognozelor trimise de către admisnitraţiile meteo din România şi Ungaria.

 

21 comentarii

  1. Cris Răspunde

    Super tare!!!

  2. Antal Adrian Răspunde

    Asta nu a blocat-o Cozma ?

  3. Nelu Răspunde

    Felicitări pentru Consiliul județean bravo !!!!!!!

  4. Valahu Răspunde

    Da de ce trebuie felicitati doar au salarii babane pt.cate realizari au.

  5. Herbert Răspunde

    Bravo. Trebuia demult. Oricum felicitări.

  6. Putin Răspunde

    BANI ARUNCAȚI PE GEAM DE PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL JUDEȚEAN SATU MARE!!!! SPĂLARE DE BANI!!!!! RUȘINE RUȘINE RUȘINE!!!

    • @Putin Răspunde

      @Putin, bani aruncați pe geam sunt ce primești ca și ajutor social de la stat. Că din ce se pare ești cam rămas în urmă la capitolul evoluție și nu pricepi nimic din jurul tău. Nici măcar nu ești haios doar penibil.

  7. bigbrother Răspunde

    Ziariștii lui pește prăjit iar puneți botul și scrieți la dictare? Sunt vreo 10 puncte de lansare deja operaționale de ani și asta de la noi se adaugă doar la sistemul deja existent! Ca să nu mai pomenim că punctul de lansare este botezat UCCG Maramureș!
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=552061703778453&set=a.188877896763504
    PS. Aștept cu nerăbdare evenimente de genul proiectule neexplodate căzute în grădina oamenilor (a fost în Argeș) sau demonstrații cum a fost anul trecut la Vaslui că oamenii au cerut oprirea sistemului că sistemul alungă ploaia. Apoi a venit potopul și gheața și gata nu mai aveau nici o problemă cu recolta că dispăruse sub gheață. România idioată.

    • -.- Răspunde

      Invata sa citesti. Acest sistem nu foloseste ‘proiectule’

      • bigbrother Răspunde

        Corect. Iar tu învață să nu tot te legi de oricare. Asta e plăcerea ta bolnavă? Că dacă da (și așa se pare) atunci nu crezi că ar trebui să te tratezi?

        • Să vezi hotii acu Răspunde

          Da în buricul târgului trebuia amplasată..🤣.se integrează perfect acolo..e mobilitate urbană și în ceruri nu doar pe platou..🤦‍♂️

          • bigbrother

            Că poate ziceau că de acolo nu se fură. Dapoi vom vedea noi starea sa după zilele orașului.😲🥴😵😲😱

  8. HBC Răspunde

    Bine ma Gabore . Lasa pe opincari astia nespalati, ca nu inteleg nimica .
    FELICITARI !!!!!!

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Just dar acum vine partea cu exploatarea. Apoi vom vedea cum ne descurcăm. Să nu fie că nu suntem în stare. Demult trebuia făcut. La ungurii mult huliți sistemul funcționează din plin din 2018. Procentul de gheață a scăzut de la 4,4% la 1% suprafață afectată, adică de la 4048 km pătrați la 920 km pătrați.

  9. sabin Răspunde

    E binevenita, demult am asteptat .

  10. pop ioana Răspunde

    In sfarsit . BRAVO !!!!!!!!!!!

  11. satmarean Răspunde

    Prin moldova cf studiilor si ce injura porumboiu pe acolo a adus mare seceta

  12. Șobolan Răspunde

    Păcătoșilor. veți arde în focurile ghenei!
    În loc să construiți un altar unde să organizăm sesiuni de rugăciune pentru protejarea orașului, a țării și a bisericii! Se vede că suntem conduși de către un ungur care nu cunoaște calea dreaptă a ortodoxiei!
    Doamne ajută, pururea și-n vecii-vecilor, Amin!

    • 🙏🏼🙏🏼🙏🏼 Răspunde

      Și ai uitat că vrei biserică la fiecare scară de bloc întru înălțarea sufletelor. Offf, offf. Pe voi, pe medici și pe politicieni toți banii de pe lume nu-i satură! Amin.💩😱😵😰🙏🏼

  13. Pavel Răspunde

    Ortodoxia=666
    Am trecut de mult la greco catolici… Sunt niște oameni drepți și cinstiți

  14. Razvan Răspunde

    Unde au fost aceste tunuri astazi? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.