27 de autobuze electrice pentru elevii din zonele rurale vor fi achiziționate în județul Satu Mare până la finalul anului viitor. Proiectul a fost aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Județean Satu Mare.
Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, a precizat că a făcut o ierarhizare pe baza metodologiei adoptate de Ministerul Educaţiei în care localităţile erau împărţite în zone favorizate şi total nefavorizate, iar în urma acestui punctaj au fost puse în ordine comunele.
“Este un proiect în cadrul căruia 6.200.000 de euro sunt disponibili pentru acest program la nivelul judeţului. Solicitări am primit de la primării pentru 94 de microbuze cu 16+1 loc şi 23 de solicitări pentru microbuze cu 8+1. Aceste microbuze obligatoriu trebuie să aibă un loc pentru persoane cu dizabilităţi. Făcând un studiu de piaţă am constatat că avem bani pentru 26 de microbuze mari şi unul mic. Aşezămintele urbane au primit jumătate de punctaj faţă de cele rurale”, a spus Pataki.
Prin acest parteneriat, fiecare UAT se angajează că face staţia de încărcare a acestor microbuze.
“Perioada de implementare e foarte optimistă, până la finele anului 2024, în condiţiile în care în 2023 niciun producător nu mai preia comandă pentru microbuze. Eu sper că totuşi până la finele anului viitor să vedem aceste microbuze”, a spus Pataki.
Președintele Pataki a precizat că vor mai fi achiziţionate microbuze şi distribuite celorlalte comune, dacă vor mai rămâne bani.
„Această nouă investiție va fi extrem de utilă pentru comunele din județul Satu Mare, în condițiile în care mulți elevi din mediul rural sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi până la unitățile de învățământ și dispun de puține variante de transport. Totodată, actualele microbuze școlare sunt vechi și uzate, iar schimbarea flotei de transport este în aceste condiții absolut necesară”, a declarat Pataki.
Vor beneficia de aceste mijloace de transport moderne elevi din comunele Medieșu Aurit, Bătarci, Bixad, Lazuri, Moftin, Orașu Nou, Pișcolt, Supur, Tarna Mare, Viile Satu Mare, Andrid, Craidorolț, Culciu, Socond, Vama, Acâș, Apa, Beltiug, Căuaș, Cehal, Dorolț, Săcășeni, Săuca, Tiream, Turț, Turulung, Vetiș.
Valoarea totală a proiectului este de 35.917.246,40 de lei și urmează a fi depus spre finanțare prin PNRR.
Valoarea totală a proiectului este de 35.917.246,40 de lei și urmează a fi depus spre finanțare prin PNRR.