PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Harta șpăgii în spitale s-a înroșit în luna iunie. Satu Mare, pe listă: județul e tot mai roșu

Harta șpăgii în spitale s-a înroșit în luna iunie. Și Satu Mare se află pe listă: județul nostru e tot mai roșu, potrivit datelor afișate pe platforma graphs.ro.

Harta șpăgii în spitale e mai roșie în luna iunie, iar situația s-a ,,înroșit” și în județul Satu Mare. Dacă în luna aprilie informațiile colectate au arătat că unui procent de 3,36% din pacienţi li s-a solcitat şpagă sau atenţii, în luna iunie procentul a urcat la 4,58%.

Județele cu cea mai bună situație sunt: Tulcea (0%) Harghita (0.38%), Covasna (0.52%), Dolj (0.91%), Sălaj (0.93), Cluj (1.01%). La capătul opus se află Teleorman, cu cea mai rea situație și un procent de 7,3% (mult peste media națională), urmat de Mehedinți (7,14%), Giurgiu (5,31%), Dâmbovița (4,98%), Călărași (4,96%), Brăila și Satu Mare (ambele cu 4,58%).

De câțiva ani Ministerul Sănătății a pus la punct un mecanism prin care se încercă să analizeze situația din spitalele românești, printre care și rata șpăgii din instituțiile sanitare. Întrebarea la care au răspuns pacienții în formularul care le-a fost pus la dispoziție în spital a fost “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”