PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Primăria plătește milioane lei chirii pentru școli. Cozma prezintă documentele: ,,E inadmisibil!”

Deputatul Adrian Cozma a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că ,,Primăria Satu Mare cheltuie milioane de lei pentru închirierea unor imobile în care se desfășoară activitatea unor instituții de învățământ”. ,,Este inadmisibil”, spune Cozma, care îi cere primarului Kereskenyi să ,,oprească risipa uriașă”.

,,Am avut și avem la dispoziție fonduri europene pentru construcția, modernizarea și extinderea unităților de învățământ, avem fonduri pentru construcția de creșe și grădinițe, dar actualul primar și majoritatea lui din Consiliul Local Satu Mare, ia din taxele și impozitele sătmărenilor și îi transferă în conturile grupurilor de interese ale UDMR”, a declarat Adrian Cozma.

El spune că pentru închirierea unor imobile în care se desfășoară activitatea unor instituții de învățământ, ,,Primăria Satu Mare cheltuie milioane de lei”.

,,E inadmisibil că în anul 2023 Primăria Municipiului Satu Mare cheltuie milioane de lei pentru închirierea unor imobile în care se desfășoară activitatea unor instituții de învățământ. Mai mult decât atât, aceste imobile se află în proprietatea unor asociații și biserici maghiare, respectiv Episcopia Romano-Catolică, Parohia Reformată, Asociația de Caritate Surorile sfântul Vicențiu, iar unele sunt sunt deținute de persoane fizice. Același lucru s-a întâmplat ani buni de zile până când Consiliul Județean Satu Mare, la inițiativa mea, a achiziționat un imobil pentru desfășurarea activității Bibliotecii Județene, care funcționa tot într-un imobil închiriat pentru care se plătea 11.000 de euro lunar. O sumă foarte mare”, a mai spus Cozma.

Deputatul îi cere primarului Kereskenyi Gabor ,,să vină urgent cu soluții”.

,,Cer primarului Gabor să vină urgent cu soluții pentru ca toate unitățile de învățământ să funcționeze în locații autonome și să oprească risipa uriașă pe care o face de atâta timp. E inacceptabilă actuala situație și e inexplicabil că în urmă cu 20 de ani, când numărul elevilor era aproape dublu, necesarul de spații de învățământ era acoperit, iar astăzi Primăria Satu Mare închiriază spații de la grupurile UDMR. Orașul nostru are nevoie de școli în care să investească și care să fie adaptate cerințelor de siguranță și de tot ce înseamnă proces educativ”, a conchis Cozma.

Primăria municipiului Satu Mare i-a răspuns în termeni duri deputatului Cozma. ,,Dorește să provoace conflicte etnice!”

Redăm, mai jos, răspunsul Primăriei Satu Mare:

,,Un număr de 12 unități de învățământ din municipiul Satu Mare își desfășoară activitatea (măcar parțial) în spații închiriate sau în baza unor contracte de comodat.

Marea majoritate a acestor contracte au fost încheiate în anii 2000-2004, cuantumul chiriilor nefiind modificat în ultimii 15 ani.

Astfel, chiar dacă cea mai mare parte a imobilelor închiriate pentru unitățile de învățământ se află în zona centrală, aceste chirii variază între 3 și 7 lei /mp (cu două excepții), de 4 ori mai puțin decât prețul pieței.

Totodată, în cazul  Grădiniței și Liceului Teologic ”Hám János”, Colegiului Național ”Kölcsey Ferenc”, Liceului Reformat și Liceului de Arte ”Aurel Popp”, proprietarii au investit în reabilitarea imobilelor peste 6 milioane de euro.

Dorind să provoace conflicte etnice, deputatul Adrian Cozma a împărțit și în trecut unitățile de învățământ din municipiul Satu Mare în ”românești” și ”maghiare” (asta chiar dacă de exemplu la Liceul tehnologic ”IC Brătianu”, Licuel tehnologic ”Traian Vuia-Unio, Liceul tehnlogic Elisa Zamfirescu sau la Liceul tehnlogic ”Constantin Brâncuși” sunt și clase cu predare în limba maghiară), în opinia Primăriei Satu Mare, toate unitățile fac parte din sistemul de învățământ din România.

Deputatul Adrian Cozma își confirmă ”renumele” căpătat în ultima vreme și popune scoaterea în stradă a elevilor CENTRULUI ȘCOLAR PENTRU EDUCAȚIE INCLUZIVĂ SATU MARE, care funcționează pe str. Botizului în imobilul fostei Școli nr.13, dar și a studenților de la Extensia Satu Mare a UNIVERSITĂȚII TEHNICE din Cluj-Napoca, care funcționează pe str. Lucian Blaga, în clădirea fostei Școli nr.7.

Totodată, deputatul cere public desființarea CENTRULUI DE EXCELENȚĂ SATU MARE, care va funcționa pe str. Wolfelbuttel, în clădirea fostei Școli nr.5, imobilul fiind modernizat printr-un proiect finanțat de Primăria municipiului Satu Mare.

Asigurăm părinții și elevii că Primăria Satu Mare nu este de acord cu scoaterea în stradă a celor trei unități de învățământ menționate de deputatul Adrian Cozma, sau cu mutarea Colegiului Național ”Ioan Slavici” și a Grădiniței cu program prelungit nr.2,  învățământul fiind o prioritate pentru actuala administrație a municipiului Satu Mare”.