Probleme tot mai mari în Ungaria. Din ce în ce mai multe persoane din țara vecină au început să vină în România, in special în municipiul Carei din județul Satu Mare, pentru a-și face cumpărăturile. ,,Este mult mai ieftin”, spune o persoană. Oamenii vin nu doar să-și alimenteze mașinile, ci mai ales să își umple coșurile de cumpărături cu diferite produse alimentare și nu numai. Ei vin din diferite localități din Ungaria, iar de ceva timp își organizează ieșirile în țara noastră cu ajutorul unui grup de Facebook. Mai exact, în grup se postează diferite poze din magazine, oamenii văd prețurile, se urcă în mașini și vin în județul Satu Mare.
În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă, încât mulți oameni consideră că merită să meargă până în România pentru a-și face cumpărăturile. Fenomenul devine din ce în ce mai răspândit și se vede cel mai bine în parcările centrelor comerciale din orașele din apropierea graniței, informează transtelex.ro. Potrivit sursei citate, turismul transfrontalier de cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile la alimente au crescut semnificativ și în România în ultimele luni.
,,România este mai bogată decât Ungaria”
„Voi umple rezervorul pentru că un litru de benzină aici (n.red. în Satu Mare) costă 504 de forinți, pe când în Ungaria costă 585 de forinți”, a spus un bărbat venit din țara vecină în Satu Mare. El a mai adăugat că a străbătut țara noastră cu camionul ani de zile și are impresia că ,,România este mai bogată decât Ungaria”. ,,Prețurile sunt mai mici, iar acest lucru este valabil nu numai pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și multe alte lucruri”, a mai spus bărbatul.
După ce a petrecut mai multe zile în România, o femeie a spus că în magazinele din țara noastră poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți în majoritatea magazinelor, în timp ce în Ungaria prețul zahărului este de 450 de forinți.
Aceasta a mai spus că pentru multe produse a calculat o diferență medie de preț de 15-20 la sută, dar au fost și exemple în care a reușit să cumpere de două-trei ori mai ieftin în România. Potrivit femeii, nu este o problemă doar cu prețurile din Ungaria, ci și cu limita de cumpărare. „Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul, maxim doi litri de lapte. Pentru trei copii?”, a mai precizat aceasta.
Cumpărături organizate pe Facebook. Municipiul Carei, atracția principală
Deși unii ar crede că municipiul Satu Mare este atracția principală pentru cei care vin la cumpărături, s-a dovedit că maghiarii preferă Careiul. Explicația? În urmă cu aproximativ o lună a fost lansată o pagină de Facebook intitulată Nagykárolyi Bevásárlás, care încearcă să-i ghideze pe cei care vor să facă cumpărături din România.
Administratorii paginii de Facebook prezintă cele mai recente oferte din România și îi informează pe maghiari despre prețurile de bază. Dar pagina nu se rezumă doar la informații despre prețurile alimentelor: oferă și informații despre hrana pentru animale, unelte, îmbrăcăminte și mobilă, precum și despre gelaterii și pizzerii.
Vă prezentăm, mai jos, câteva dintre postările de pe grupul Nagykárolyi bevásárlás: