Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Probleme în Ungaria. Maghiarii se organizează pe Facebook și vin la cumpărături în Satu Mare

Probleme tot mai mari în Ungaria. Din ce în ce mai multe persoane din țara vecină au început să vină în România, in special în municipiul Carei din județul Satu Mare, pentru a-și face cumpărăturile. ,,Este mult mai ieftin”, spune o persoană. Oamenii vin nu doar să-și alimenteze mașinile, ci mai ales să își umple coșurile de cumpărături cu diferite produse alimentare și nu numai. Ei vin din diferite localități din Ungaria, iar de ceva timp își organizează ieșirile în țara noastră cu ajutorul unui grup de Facebook. Mai exact, în grup se postează diferite poze din magazine, oamenii văd prețurile, se urcă în mașini și vin în județul Satu Mare.

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă, încât mulți oameni consideră că merită să meargă până în România pentru a-și face cumpărăturile. Fenomenul devine din ce în ce mai răspândit și se vede cel mai bine în parcările centrelor comerciale din orașele din apropierea graniței, informează transtelex.ro. Potrivit sursei citate, turismul transfrontalier de cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile la alimente au crescut semnificativ și în România în ultimele luni.

,,România este mai bogată decât Ungaria”

„Voi umple rezervorul pentru că un litru de benzină aici (n.red. în Satu Mare) costă 504 de forinți, pe când în Ungaria costă 585 de forinți”, a spus un bărbat venit din țara vecină în Satu Mare. El a mai adăugat că a străbătut țara noastră cu camionul ani de zile și are impresia că ,,România este mai bogată decât Ungaria”. ,,Prețurile sunt mai mici, iar acest lucru este valabil nu numai pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și multe alte lucruri”, a mai spus bărbatul.

După ce a petrecut mai multe zile în România, o femeie a spus că în magazinele din țara noastră poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți în majoritatea magazinelor, în timp ce în Ungaria prețul zahărului este de 450 de forinți.

Aceasta a mai spus că pentru multe produse a calculat o diferență medie de preț de 15-20 la sută, dar au fost și exemple în care a reușit să cumpere de două-trei ori mai ieftin în România. Potrivit femeii, nu este o problemă doar cu prețurile din Ungaria, ci și cu limita de cumpărare. „Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul, maxim doi litri de lapte. Pentru trei copii?”, a mai precizat aceasta.

Cumpărături organizate pe Facebook. Municipiul Carei, atracția principală

Deși unii ar crede că municipiul Satu Mare este atracția principală pentru cei care vin la cumpărături, s-a dovedit că maghiarii preferă Careiul. Explicația? În urmă cu aproximativ o lună a fost lansată o pagină de Facebook intitulată Nagykárolyi Bevásárlás, care încearcă să-i ghideze pe cei care vor să facă cumpărături din România.

Administratorii paginii de Facebook prezintă cele mai recente oferte din România și îi informează pe maghiari despre prețurile de bază. Dar pagina nu se rezumă doar la informații despre prețurile alimentelor: oferă și informații despre hrana pentru animale, unelte, îmbrăcăminte și mobilă, precum și despre gelaterii și pizzerii.

Vă prezentăm, mai jos, câteva dintre postările de pe grupul Nagykárolyi bevásárlás:

22 comentarii

  1. Pistike Răspunde

    Lasă:i să vină, că și noi am mers la ei când aici a fost mai greu!

    • satmarean Răspunde

      Sa mori tu?

    • Cardmaster Răspunde

      Acum vin de la auchan ,nu am vazut nimic deosebit…..numarul romanilor cu numere straine e mare….
      o singura cu hu….pt 50 forinti pe kil de zahar ,nu merita sa stea 3 ore la vamă ….
      iarasi politica : hai sa facem capra vecinului mai neagra….
      interesant ca nu se zice ca romanii cumpara peste 70 % din mancare din importuri ,ca atâta produc sau ajung in comert,iar ungurii fac 140% si dau la export….

  2. Doar atât... Răspunde

    Eu nu am.nici un bai. Dar când alimentam in Csenger nu o dată venea cate una de înjura mai rău că un birjar și îi făcea pe români troaca de porci că vin să ia combustibil din tara lor. Se pare că sa întors roata. Dar mai rău pentru ei.

    • Pistike Răspunde

      Așa este, și la Non-Stopul de la Csengersima, care era clar întreținut de românii care mergeau la cumpărături, era câte-o vânzătoare mai acră și te servea în scârbă, dar cam așa le e foaita 😉
      Să fie sănătoși și spor la cumpărături, nu mă tem că mie nu mi-a ajunge!

    • Iancu valentin Corbu Răspunde

      Ungurii sunt răi și prea mândrii! Asta nu-i ajută de loc, vor rămâne mult în urma noastră 😉

      • Nuzău Răspunde

        Se vede ca iei stirile de la tv Ro….
        Problema este ca ei merg in directia buna ,dezvoltare ,cultura ,invatamant ,scaderea datoriilor ,pe cand noi mergem in directia proasta…..cresterea datoriilor ,pensii speciale ,bugetari neproductivi care castiga mai mult ca privatii…

        • 😰😰😰 Răspunde

          Asta ca sa nu mai vorbim de TVA-ul nerecuperat care la noi e de 7 ori mai mare ca la ei. Atentie, acest TVA e 30% din bugetul tarii! Intre timp citesc stupefiat ca fata de anul trecut accizele incasate pe alcool au scazut cu aproape 3% dar atentie alcoolul s-a scumpit cu 12%. Asta insemana ca a explodat piata neagra de profil. Si uite hai sa ne gandim ce ar fi daca astea s-ar plati la buget! Imediat ar fi bani. Ca dragi copchii, acel TVA nerecuperat e de 7 mld! Noi ar trebui sa incetam sa ne uitam la unguri ca ce rau le merge, ca uite asa rau le merge ca tot stau mai bine ca si noi. Si ar fi cazul ca odata si odata sa-l punem pe OMW ca sa plateasca acele redevente catre stat. Ca deja prea bate la ochi. Asta daca vrem economie functionala si incasari la buget. Ca daca nu atunci las’ ca-i binye si asa ca mai facem credite neperformante si apoi care vine dupa noi sa se spele pe cap cu datoriile. Noi din ce se pare nu avem guvern. Avem o echipa care incearca sa gestioneze criza. Problema e ca tot timpul apare careva din spate si suseteste ce vrea Bruxelles sau NATO iar noi aplicam mot-a-mot fara sa mai judecam. Colonie UE.

    • ?? Răspunde

      N-am patit din astea niciodata. Poate depinde de om.

  3. satmarean Răspunde

    ce o fi la gura grofilor:)), din ce stiu eu m-u-i-i-s-t-i-i au pus alte preturi pentru romanasi la carburant in pandemie. Acum trebuie dat inapoi. Daca incepeti cu aia ca sunt sovin incep si eu cu : ba pe-a ma-tii:))

    • Pistike Răspunde

      Da așa au făcut, dar nu doar pentru români, ci pentru oricine nu avea numere de HU!
      Dacă am face și noi la fel, unde și-ar mai alimenta mașinile “spuma societății”, stranierii care vin puhoi în ultimele zile? Păi să le faci lor așa-ceva, când ei duc țara-n spate? Dacă n-ar fi ei, ieconomia europei s-ar prăbuși! 😉

      • Gogu Răspunde

        De ce nu restricționam și noi, fix asa cum au făcut și ei.

        • @Gogu Răspunde

          Si cum vrei totusi? Sa le ceri buletinul la casa de marcat. Interesant ca strandurile de la ei is pline de romani, suparati-va pe ei si nu mai mergeti deloc acolo. Românu’ nu poate de grija altuia :-)).

  4. Driver One Răspunde

    Megérdemlik a sorsukat.
    Nem adnék nekik semmit
    Ők sem engedték hogy tankoljak ott, mikor olcsóbb volt náluk az üzemanyag.
    Mocskos geci mind

    • ssss Răspunde

      Ce ai zis ?

      • Driver one Răspunde

        Sa suga p… toți jegosii de maghiari, bozgorii dracului.
        Pe noi nu ne au lasat sa alimentam cand la ei a fost mai ieftin combustibilul

        • Vin Diesel Răspunde

          Atunci a fost ieftin la ei ca statul a subventionat fiecare litru de combustibil,din banii contribuabililor maghiari ,de aceea nu dadeau la straini care deja faceau turism si afacere din asta….

    • ssss Răspunde

      Ce ai zis ? Nu am inteles

  5. Vasi Răspunde

    Cel puțin nu fac mizeria care o lăsau românii zii de zi la non stop în Ungaria.

  6. Nu ciocni cu bere Răspunde

    Eu nu cred stirea asta! Este o provocare! In HU se trăiește mult mai bine ca in RO,prețurile sunt mici și multe prețuri sunt plafonate ,aproape gratis zaharul,făina,uleiul,ouăle,cartofii,benzina,gazul,etc, nici nu se compara nivelul de trai oferit maghiarilor de Orbán, cu cel din Europa .Unde mai pui ca toți țiganii cu dubla cetățenie din RO primesc o grămada de bani de la statul maghiar, deci au foarte mulți bani de dat doar pt un vot. De fapt cred ca maghiarii vin sa viziteze Careiul și statuia lui Laci chiorul ,locul unde președinta Kati a dat piept cu reacțiunea și a activat umbrelele SPP in fata flegmelor sovine AUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.