PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Valurile de caniculă, tot mai intense. ONU avertizează: „Omenirea trebuie să se pregătească”

Valurile de caniculă vor fi tot mai intense. Omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă, a avertizat marți, 18 iulie, un expert ONU, care le-a recomandat cetăţenilor să-şi elaboreze propriul „plan de luptă” pentru a înfrunta temperaturile extreme.

„Astfel de fenomene vor continua să se intensifice, iar omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri de caniculă mai intense”, a declarat John Nairn, expert în cadrul Organizaţiei Meteorologie Mondiale (OMM), un organism ONU, la o conferință de presă la Geneva. Specialistul a mai atras atenția că America de Nord, Asia, Africa de Nord şi în bazinul mediteraneean, vor înfrunta mai multe zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în această săptămână.

„Unul dintre fenomenele notabile pe care le-am observat este că numărul valurilor de caniculă simultane în emisfera nordică a crescut de şase ori începând din anii 1980. Această tendinţă nu prezintă niciun semn de diminuare. Mi-e teamă aşadar că necazurile nu s-au terminat”, a adăugat Nairn, subliniind că „este responsabilitatea fiecăruia să-şi facă un plan de luptă împotriva căldurii extreme”.


Sursa: Libertatea