O nouă ediție a MedievArtFest Ardud 2023 va avea loc în perioada 21-23 iulie la Cetatea din Ardud. Festivalul din acest an se va desfășura sub tematica timpului și poartă numele O călătorie între medievalul european și emblematica imagine a lui Pintea Viteazul.
Conceptul festivalului din acest an se va desfășura într-o locație mult mai amplă, organizatorii anunțând faptul că va fi una dintre cele mai spectaculoase ediții de până acum.
„Oferim publicului un nou concept într-o locație mult mai amplă. Vorbim despre proiectul care aproape de finalizare, care a prevăzut amfiteatrul de vară din curtea cetății. Amfiteatru care va oferi condiții extraordinare atât artiștilor care vor performa în mijlocul arenei, dar și spectatorilor. Vorim, de asemenea, despre parcul de joacă care este lângă cu tematică medievală. Vorbim despre parcul fondatorilor, despre care nu am vorbit și nu am făcut public nimic, dar o să vedeți că este o idee cel puțin interesantă. Tot cu ocazia Medievalului, vom da în folosință și partea cu lacul de jos, unde avem târgul meșteșugarilor, unde o să fie așezați producătorii de produse locale, și nu numai.
Pentru prima dată, avem o suprafață mult mai mare de acoperit, asta înseamnă că avem de făcut de trei ori pașii pe care îi aveam de făcut într-o ediție și ne-am gândit să împărțim totul asemenea unui sătuc medieval unde avem o tabără medievală, unde avem partea mâncăruri și produse de patiserie pentru participanți și la Pintea Viteazul unde vom avea o zonă de agrement”, a declarat Simina Pop, directorul Casei de Cultură Dr. Augustin Mircea, în cadrul unei conferințe de presă.
Ediția a XI-a a MedievArtFest este una de suflet, potrivit directorului artistic al evenimentului, și va aduce un ceva ce poate să răscolească.
„De ce această temă? Este o punte între tot ce a însemnat cavalerismul, este, poate, o filosofie pe care au avut-o inclusiv cavalerii templieri: să îi apere pe cei săraci, la fel ca și haiducii. Dacă Pintea nu a fost doar un singur om, dacă Pintea și l-au atribuit, la un moment dat, comunitățile pentru că a plecat de la primul Grigore Pintea după care el s-a tot transformat și s-a transformat, și a tot venit în conceptul nostru colectiv. Medievalul de anul acesta, în baza proiectelor câștigate și în baza a ceea ce ne propunem noi este tocmai să extragem această stare de spirit.
E foarte de suflet această ediție pentru că aduce un ceva ce poate să răscolească”, a declarat Liviu Pancu, directorul artistic al festivalului.
Un număr mare de oameni s-a implicat și în acest an pentru ca festivalul să fie extraordinar.
„Efortul, munca a fost la fel de mare ca și la celelalte pentru că nicio ediție nu seamănă cu cealaltă. Țin să mulțumesc echipei de la Primăria Ardud, echipei de la Casa de Cultură care cel mai mult s-a implicat în organizarea acestei ediții. […] Sperăm să putem oferi publicului, din nou, o ediție de neuitat a Medievalului. Doresc să aduc mulțumiri și grupului de voluntari care s-a implicat în buna organizare ca urmare a unei inițiative a Casei de Cultură de a solicita implicarea eventualilor doritori”, a transmis primarul Ovidiu Duma.
Programul festivalului: