Ultima actualizare: azi, 10:47

Locale

Weekend de foc la Ardud! Se anunță o ediție excepțională a festivalului MedievArtFest

O nouă ediție a MedievArtFest Ardud 2023 va avea loc în perioada 21-23 iulie la Cetatea din Ardud. Festivalul din acest an se va desfășura sub tematica timpului și poartă numele O călătorie între medievalul european și emblematica imagine a lui Pintea Viteazul.

Conceptul festivalului din acest an se va desfășura într-o locație mult mai amplă, organizatorii anunțând faptul că va fi una dintre cele mai spectaculoase ediții de până acum.

„Oferim publicului un nou concept într-o locație mult mai amplă. Vorbim despre proiectul care aproape de finalizare, care a prevăzut amfiteatrul de vară din curtea cetății. Amfiteatru care va oferi condiții extraordinare atât artiștilor care vor performa în mijlocul arenei, dar și spectatorilor. Vorim, de asemenea, despre parcul de joacă care este lângă cu tematică medievală. Vorbim despre parcul fondatorilor, despre care nu am vorbit și nu am făcut public nimic, dar o să vedeți că este o idee cel puțin interesantă. Tot cu ocazia Medievalului, vom da în folosință și partea cu lacul de jos, unde avem târgul meșteșugarilor, unde o să fie așezați producătorii de produse locale, și nu numai.

Pentru prima dată, avem o suprafață mult mai mare de acoperit, asta înseamnă că avem de făcut de trei ori pașii pe care îi aveam de făcut într-o ediție și ne-am gândit să împărțim totul asemenea unui sătuc medieval unde avem o tabără medievală, unde avem partea mâncăruri și produse de patiserie pentru participanți și la Pintea Viteazul unde vom avea o zonă de agrement”, a declarat Simina Pop, directorul Casei de Cultură Dr. Augustin Mircea, în cadrul unei conferințe de presă.

Ediția a XI-a a MedievArtFest este una de suflet, potrivit directorului artistic al evenimentului, și va aduce un ceva ce poate să răscolească.

De ce această temă? Este o punte între tot ce a însemnat cavalerismul, este, poate, o filosofie pe care au avut-o inclusiv cavalerii templieri: să îi apere pe cei săraci, la fel ca și haiducii. Dacă Pintea nu a fost doar un singur om, dacă Pintea și l-au atribuit, la un moment dat, comunitățile pentru că a plecat de la primul Grigore Pintea după care el s-a tot transformat și s-a transformat, și a tot venit în conceptul nostru colectiv. Medievalul de anul acesta, în baza proiectelor câștigate și în baza a ceea ce ne propunem noi este tocmai să extragem această stare de spirit.

E foarte de suflet această ediție pentru că aduce un ceva ce poate să răscolească”, a declarat Liviu Pancu, directorul artistic al festivalului.

Un număr mare de oameni s-a implicat și în acest an pentru ca festivalul să fie extraordinar.

„Efortul, munca a fost la fel de mare ca și la celelalte pentru că nicio ediție nu seamănă cu cealaltă. Țin să mulțumesc echipei de la Primăria Ardud, echipei de la Casa de Cultură care cel mai mult s-a implicat în organizarea acestei ediții. […] Sperăm să putem oferi publicului, din nou, o ediție de neuitat a Medievalului. Doresc să aduc mulțumiri și grupului de voluntari care s-a implicat în buna organizare ca urmare a unei inițiative a Casei de Cultură de a solicita implicarea eventualilor doritori”, a transmis primarul Ovidiu Duma.

Menestrelii timpului vor fi Corvus Corax (Germania), Holloenek (Ungaria) și Codex ( Sf. Gheorghe ), iar atmosfera medievală va fi asigurată de Ordinul Cavalerilor Lup din Tîrgu-Mureș, Golden Griffon din Oradea, Străjerii Cetății Neamț din Tîrgu-Neamț, Teatrul Scena din Tîrgu-Mureș Garda Cetății Deva, Scutierii de Mulhbach din Sebeș, Lăncierii și Arcașele Cetății Ardud, Lupii de Foc din Tîrgu-Mureș și Compania Dragonului din Timișoara, iar Florin Kevorkian va fi gazda timpului istoric în cetatea Ardud.

Programul festivalului:

 

5 comentarii

  1. History Răspunde

    Nici nu mai spun nimic că văd că ricoșează din voi. Dacă marele boss cu organizarea este un actor-regizor e clar că se merge pe spectacol și nu pe adevărul istoric. Felicitări, ce să spun? Apoi să nu vă mirați dacă faceți ghiveci informațiile în capul copiilor. Ceva de genul când careva vestic aude România imediat zice Dracula și cam atât. Asta e un leciou dar probabil asta se și dorește.

    • Nu ciocni cu bere Răspunde

      Da mă e lecso,ce sa facem dacă mămăliga este la …Tusnad!

      • History Răspunde

        Nu am zis eu mai nimic doar am constatat. Dacă ne mulțumim cu așa ceva ne merităm soarta, adică bâlci regizat. În rest cine unde este sau la ce participă este fix treaba sa personală. Eu nu sunt amator de circuri de astea, nici de o parte dar nici de cealaltă. Aici intră inclusiv categoria Tușnad, un fel de campanie exportată în afar graniței. Uite, până la urmă inclusiv țiganii au reușit să-și organizeze așa pe persoană fiziă (vorba lui Vanghelie) ziua rromilor în Grădina Romei. La subiect și nu balamuc de bâlci. Trist e că mulți participanți vor rămâne cu ideea că așa ceva se petrecea pe acolo. Nimic mai neadevărat.
        PS. Sper ca la bâlciul asta s-a servit inclusiv kurtoș, ca să fie cât mai neautentic.

    • Hunistery Răspunde

      Da mă e lecso,ce sa facem dacă mămăliga este la …Tusnad!

  2. ?????? Răspunde

    Duma = Mazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.