Bloc pericol public în Satu Mare. Blocul de pe strada Horea din Satu Mare, unde a avut loc incidentul de sâmbătă, când a fost nevoie de intervenţia pompierilor, este o bombă cu ceas. Atunci, câţiva trecători au scăpat, au trecut pe acolo cu doar câteva secunde înainte să cadă o bucată mare de tencuială. Problema este însă una mai veche, au fost mai mutle reclamaţii, dar nu s-a făcut nimic concret. Se aşteaptă o victimă? Cine va răspunde în acest caz?
Mai mulţi locatari din zonă se plâng că problemele cu adevărat au început în luna martie a acestui an. O locatară a relatat, pentru PortalSM, că a chemat poliția pentru că în curtea blocului au căzut bucăți de cărămizi. Din nefericire, situația nu a fost rezolvată, iar riscul a crescut de la incident. Oamenii se tem ca nu cumva să le cadă cărămizi în cap. Primăria a trimis somaţii locatarilor să reabiliteze faţada, dar nu a fost luată nicio măsură.
Cel mai recent incident a avut loc sâmbătă, când o cantitate de tencuială s-a prăbușit de pe clădire și a pus în pericol viața unor trecători.
Locatarii se tem pentru siguranța lor, mai ales că problema pare să fie tot mai gravă. “Intrăm cu frică în clădire de fiecare dată”, a declarat o locatară. Situația nu îi afectează doar pe cei care locuiesc în clădire, ci și pe cei de pe stradă.
În cazul incidentului de sâmbătă după-amiază era să fie implicată o ospătăriță de la o cafenea din apropiere, care mătura în fața localului și era la doar câțiva pași de locul în care a căzut tencuiala. Femeia mărturisește că “zona este un pericol”.
Femeia spune că terasa localului este o zonă sigură, însă zona imediat apropiată nu este.
Duminică dimineața, la o zi de la intervenţia pompierilor, locatarii s-au trezit iar cu bucăți de tencuială căzute în fața blocului.
Femeile spun că problema pare să fie imposibil de rezolvat întrucât clădirea nu are pe nimeni care să se ocupe de întreținerea sa. În acest bloc locuiesc câteva familii și se află sediul unei firme de avocatură.
Locatarii solicită o intervenție din partea autorităților locale pentru a găsi o soluție, astfel încât să se evite un dezastru.
Problema cea mare este că nu există asociaţie de locatari înfiinţată care să gestioneze situaţia. Unii prorpeitari sunt de acord cu renovarea, dar se lovesc de refuzul altora. În aceste condiţii, rămâne o întrebare: se aşteaptă să moară cineva ca să se ia măsuri?