PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Se întâmplă în județul Satu Mare. A fost amendat pentru că și-a tăiat porcul în curte

Se întâmplă în județul Satu Mare. Un bărbat a fost amendat de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) pentru că și-a tăiat porcul în curte. Motivul? Acesta nu a anunțat în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial. 

Astfel, pentru că și-a tăiat porcul în propria curte, bărbatul a fost amendat cu 6.000 de lei. Inspectorii DSVSA au mai aplicat trei avertismente pentru trei exploatații non profesionale, din localitățile Chereușa, Hodod și Giurtelecul Hododului, pentru  cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.

În această săptămână, inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de 91 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. DSVSA Satu Mare a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene.

În această perioadă, în județul Satu Mare, mai evoluează focare de Pestă Porcină Africană în localitatea Urziceni. În această săptămână au fost stinse 15 de  focare de Pestă Porcină Africană din localitățile județului. În anul 2023, din cei 358 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 40 mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 318 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.