PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Lóránd Magyar cere ca porcii crescuți în gospodării să poată fi vânduți și după Crăciun

Deputatul UDMR de Satu Mare, Lóránd Magyar, cere ministrului Agriculturii să elaboreze norme metodologice privind aplicarea Legii Porcului astfel încât porcii crescuți în gospodării să poată fi vânduți și în continuare.

Deputatul sătmărean spune că normele de aplicare a Legii Porcului (Legea 122/2023) întocmite de Ministerul Agriculturii sunt greșite. Legea Porcului a fost adoptată pentru a proteja crescătorii de porci de efectele pestei porcine, dar normele de aplicare au creat confuzie.

„Scopul nostru a fost să creăm o oportunitate prevăzută de lege pentru ca fermele familiale și micii fermieri să poată vinde animalele pe care le cresc. Aș dori să subliniez: chiar și la elaborarea legii, am dorit să aducem beneficii fermierilor mai mici, fără ca activitățile acestora să fie îngreunate de normele Uniunii Europene, care deseori fac munca imposibilă prin suprareglementare. Totuși, atunci când au fost elaborate normele de aplicare, exact așa s-a întâmplat, adică îi obligă pe managerii fermelor mai mici să respecte reglementările de biosecuritate și alte reglementări, astfel încât să renunțe la activitățile lor”, spune Lóránd Magyar.

În ultima vreme, legea a intrat din nou în centrul atenției pentru că în județul Satu Mare, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a aplicat amenzi de câteva mii de lei după ce persoane fizice nu au respectat procesele suprabirocratice ale metodologia de aplicare a legii în cazul porcilor cumpărați și sacrificați.

„Este cu siguranță nevoie de schimbare, legea ar trebui să beneficieze fermierii, nu să lucreze împotriva lor”, a precizat deputatul sătmărean.

Lóránd Magyar spune că ministrul Agriculturii a modificat normele de aplicare astfel încât porcii crescuți în gospodării vor putea fi valorificați în perioada sărbătorilor de Crăciun, în baza unei adeverințe emise de medicul veterinar.

Deputatul UDMR cere ca modificările să rămână valabile și după Sărbători, astfel încât fermierii să-și poată vinde porcii în continuare.