PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Angajații nu renunță. O nouă zi de proteste la DSP Satu Mare

Angajații Direcției de Sănătate Publică Satu Mare au protestat, vineri, din nou, în fața instituției pentru salarii mai mari. Angajații au purtat pancarte cu mesajele ”Vrem salarii decente!”, ”În pandemie am contat, astăzi ne-ați abandonat!”, ”Mereu sacrificați și niciodată respectați”

 Angajații DSP susțin că legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate și a angajaților direcțiilor de sănătate publică a fost votată doar în favoarea salariaților caselor de asigurări, nu și pentru angajații direcțiilor de sănătate publică. Prin această măsură discriminatorie, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică vor rămâne din nou “Cenușăreasa sistemului public de sănătate” .

Sindicaliștii anunță că opresc plățile către spitale și asigurarea cu medicamente:

,,Legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate și a angajaților  direcțiilor de sănătate publică a fost votată doar în favoarea salariaților caselor de asigurări, nu și pentru angajații direcțiilor de sănătate publică, deși prin actul normativ PLx nr. 172 din anul 2023 si apoi prin Legea nr 250/2016, au fost rezolvate inechitățile salariale dintre cele două instituții, iar acest nou act normativ nu face decât să adâncească din nou discrepanțele salariale dintre cele două instituții, pe categorii de personal. Prin această măsură discriminatorie, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică vor rămâne din nou “Cenușăreasa sistemului public de sănătate”.

Angajaţii Direcțiilor de Sănătate Publică vor protesta, pe perioadă nedeterminată, la sediile Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Totodată, în contextul protestului generalizat care vizează lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem şi faptul că salariile nu au mai crescut din 2018, sindicaliştii au anunţat că sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii(exemplu Spitale, Medici de familie), asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu HIV și TBC, vaccinarea obligatorie la copii conform Calendarului Național de Vaccinare, monitorizarea bolilor transmisibile, monitorizarea factorilor determinanți din mediul de viață și muncă, asigurarea procedurii de tratament în străinătate, asigurarea profilaxiei distrofiei la copii cu vârstă cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf etc.

Amintim faptul că Direcțiile de Sănătate Publică acționează în situații de urgență, așa cum a fost PANDEMIA, unde coordonează serviciile de asistență medicală din teritoriu, organizează, coordonează și participă la asistență medicală în caz de calamități, epidemii, catastrofe și alte situații deosebite, organizează și răspund de pregătirea rețelei sanitare pentru apărare”.