PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Satu Mare, oraș verde. Planul primăriei pentru adaptarea la schimbările climatice

Primăria face plan pentru adaptarea la schimbările climatice: ,,Satu Mare trebuie să rămână un oraș verde (…) Ne pregătim permanent să facem față provocărilor climatice și să protejăm mediul înconjurător”, spune primarul Kereskenyi Gabor. Conferința de finalizare a proiectului ,,Elaborarea planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipiul Satu Mare” a avut loc marți dimineața, 20 februarie, la sediul primăriei.

Prin proiectul în valoare de 584.832 lei, municipiul Satu Mare în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București a realizat inventarul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul municipiului, analiza climatului și a semnalului schimbării climei, evaluarea riscurilor și vulnerabilităților climatice și un plan de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru municipiul Satu Mare.

,,Satu Mare este și trebuie să rămână un oraș verde! În parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, instituție de renume internațional cu care avem o colaborare foarte bună, am elaborat Planul de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru municipiul Satu Mare. Ne pregătim permanent să facem față provocărilor climatice și să protejăm mediul înconjurător”, a transmis primarul Kereskenyi Gabor.

În cadrul planului de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice au fost identificate o serie de măsuri de adaptare prezentate în tabelul de mai jos:

Proiectul include pereții verzi care oferă o serie de beneficii, de la îmbunătățirea calității aerului până la sporirea atractivității estetice a spațiilor urbane. Aceștia pot contribui la eficiența energetică a clădirilor prin asigurarea izolației, reducerea absorbției de căldură și reducerea consumului de energie pentru răcire. Stratul de vegetație acționează ca un tampon termic, îmbunătățind performanța energetică generală a structurilor.

Exemple:

De asemenea, proiectul se va concentra și asupra creșterii capacității de gestionare a situațiilor de urgență prin dotarea cu echipamente a Serviciului Situații de Urgență: