Ultima actualizare: azi, 18:50

Locale

Satu Mare, oraș verde. Planul primăriei pentru adaptarea la schimbările climatice

Primăria face plan pentru adaptarea la schimbările climatice: ,,Satu Mare trebuie să rămână un oraș verde (…) Ne pregătim permanent să facem față provocărilor climatice și să protejăm mediul înconjurător”, spune primarul Kereskenyi Gabor. Conferința de finalizare a proiectului ,,Elaborarea planului de atenuare și adaptare la schimbările climatice în municipiul Satu Mare” a avut loc marți dimineața, 20 februarie, la sediul primăriei.

Prin proiectul în valoare de 584.832 lei, municipiul Satu Mare în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București a realizat inventarul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul municipiului, analiza climatului și a semnalului schimbării climei, evaluarea riscurilor și vulnerabilităților climatice și un plan de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru municipiul Satu Mare.

,,Satu Mare este și trebuie să rămână un oraș verde! În parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, instituție de renume internațional cu care avem o colaborare foarte bună, am elaborat Planul de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru municipiul Satu Mare. Ne pregătim permanent să facem față provocărilor climatice și să protejăm mediul înconjurător”, a transmis primarul Kereskenyi Gabor.

În cadrul planului de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice au fost identificate o serie de măsuri de adaptare prezentate în tabelul de mai jos:

Proiectul include pereții verzi care oferă o serie de beneficii, de la îmbunătățirea calității aerului până la sporirea atractivității estetice a spațiilor urbane. Aceștia pot contribui la eficiența energetică a clădirilor prin asigurarea izolației, reducerea absorbției de căldură și reducerea consumului de energie pentru răcire. Stratul de vegetație acționează ca un tampon termic, îmbunătățind performanța energetică generală a structurilor.

Exemple:

De asemenea, proiectul se va concentra și asupra creșterii capacității de gestionare a situațiilor de urgență prin dotarea cu echipamente a Serviciului Situații de Urgență:

  • O evaluare cuprinzătoare a echipamentelor și tehnologiile învechite;
  • Prioritizarea achiziționării de echipamente (corturi, paturi, saci de dormit, generatoare);
  • Investiția în centre mobile de comandă si control;
  • Integrarea tehnologiilor moderne în flotă, inclusiv urmărirea prin GPS, sistemele de comunicații în timp real și sistemele avansate de monitorizare și control.

6 comentarii

  1. USR căcat Răspunde

    Da totul ii verde și capul la nenorociți din Bruxelles.

  2. ecologist Răspunde

    Dacă pe așa ceva se duc fondurile căpătate din PNRR atunci e clară treaba. 😵 Iar acel inventar se face absolut comod din birou numai te folosești de rapoartele depuse de agenții economici. Este un FÎS 2.0. Rezultatul va fi pe măsură. Iar prima propunere afișată este de-a dreptul halucinantă. Cine este din domeniu știe la ce mă refer.

  3. Vasy Răspunde

    Sunt labagiul prost care mă pricep la toate. Mă duc să-mi iau insulina 💉

    • ecologist Răspunde

      Oare dacă la un moment dat vreau să-mi modernizez casa și la certificatul de urbanism în virtutatea acestor propuneri superștiințifice primăria mă va obliga să trec la construcție cu emisii zero, adică să mai investesc energetic în clădire în plus vreo 20000 de euro pe puțin dacă nu mai mult, adică să arunc afară centrala pe gaz și să-mi montez pompă de căldură și să-mi pun panouri solare după care să mă pună tot statul la impozit suplimentar pentru că sunt prosumator care produce mai mult (“taxa pe soare” este numele de botez), oare și atunci voi fi așa de …. Și să știi că sunt evaluator atestat energetic și evaluator atestat tot de minister inclusiv pe schimbări climatice. Am o grămadă de astfel de cursuri și acreditări, lucrări, atestate tot ce vrei și chiar și lucrez în acest domeniu. Deci da la asta chiar mă pricep. No ce zici copile te riști acuma să te ei în gură cu mine? Iar aia cu insulina nu am înțeles. Pfoai ce liniște s-a făcut că ai luat-o în gură, nu?

  4. Gabor McPalinka Răspunde

    Vad ca unii-s tare obositi de la atata munca si iti odhnesc ochii…sau o fi de la micul de jun in forma lichida. Ciobico, degeaba te uiti in jos ca nu ti-o poti vedea de bendeul ala lucrat de la atatea ospaturi de la firmele ce au “castigat” contracte cu institutile publice.

  5. H&R Răspunde

    Da’ de ce verde? Are ceva legatura cu Ungaria?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.