PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Misterul cercurilor din grădină, elucidat. Ce este Cercul Vrăjitoarelor!

Misterul cercurilor apărute în grădina unui sătmărean a fost elucidat. Un specialist a explicat pentru PortalSM că nu este vorba de niciun fenomen paranormal sau o păcăleală şi este vorba despre o colonie de ciuperci, cunoscută în lumea populară drept “Cercul Vrăjitoarelor”.

Cercul vrăjitoarei este de fapt o formațiune naturală formată dintr-o colonie de ciuperci perene. Acestea cresc şi se dezvoltă sub forma unui cerc şi apar în special în pădure, dar mai rar şi în pajiști, pășuni sau gazon.

Miceliul crește practic într-un cerc ce se tot lărgeşte, miceliul vechi moare și se descompune, în timp ce miceliul care se află la periferia cercului continuă să se reproducă. Astfel, iarba din interiorul cercului de obicei se usucă, deoarece ciuperca consumă apa și nutrienții solului. În unele cazuri ciuperca eliberează substanțe care favorizează creșterea ierbii, astfel că aceasta devine mai luxuriantă și capătă o culoare verde închis, cum este şi în cazul de faţă.

Inelele se dezvoltă în mod natural, pot crește până când formează în diametru de 10 metri.

Este interesant de precizat faptul că aceste cercuri apar şi în mitologia europeană şi sunt cunoscute drept „Cercul vrăjitoarelor”. Se credea că sunt ușile regatelor în care dansau vrăjitoarele. Ele erau considerate ca fiind locuri periculoase, dar uneori puteau aduce şi noroc.