PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. O bunică de 70 de ani îşi vinde căpşunii pe marginea drumului. “Dacă munceşti, ai”

O bunică de 70 de ani din Halmeu îşi vinde recolta pe marginea DN 19 Satu Mare – Baia Mare, la intrare în localitatea Livada. Vârstnica, era alături de soţul ei, care stătea pe bancheta din spate a maşinii. Anton Maria împlineşte 70 de ani în acest an, se ocupă cu căpşunii de când se ştie şi nu îi este ruşine să îşi arate mâinile muncite. Ea are 12 copii, care îi ajută la muncă.

“Asta e muncă grea. Căpşunii se strâng foarte greu. Noi nu avem seră, în cultivăm pe pământ, înveliţi în folie. Cultivăm varză, ardei, gogoşari, roşii, cartofi, ne ocupăm cu grădinăritul”, a spus bunica, pentru PortalSM.

Dacă majoritatea oamenilor care muncesc 8 ore pe zi se plâng de muncă, ea spune că după un an este mulţumită de rezultate.

“II OK. Dacă munceşti ai, dacă nu munceşti, n-ai. E greu, trebuie să munceşti toată ziua, nu că mergi la serviciu. Zi noapte trebuie să fii pe câmp. E muncă mai grea, nu e ca la serviciu să stai 8 ore să te duci acasă şi te odihneşti. Aici te scoli dimineaţa la ora 5 până seara”, a mărturisit Maria Anton.

Cea mai mare problemă în momentul de faţă este cu zilierii, care se găsesc foarte greu. În ziua de cules căpşuni are nevoie de 30 oameni.

“Eu mă gândesc că de ce e lucru foarte greu şi foarte mult. Strângi acum o holdă şi până la anul nu mai ai ce strânge”, a mai spus bunica.