PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Președintele USR Satu Mare, propunere pentru numele celui de-al treilea pod din oraș

Președintele USR Satu Mare, Radu Panait, a propus un nume pentru cel de-al treilea pod din oraș, în cadrul podcastului PortalSM 3.0, moderat de jurnalistul Gil Pietrar.

El a propus ca cel de-al treilea pod să poarte numele primului primar român al municipiului Satu Mare.

“În calitate de sătmărean, aș vrea să vin și eu cu o sugestie: Augustin Ferențiu. Probabil că mulți nu știu cine a fost Augustin Ferentiu. Este primul primar al orașului, primul primar român din 1919. A fost cel care s-a luptat ca să nu fie înlocuită o parte din aparatul administrativ maghiar. A fost cel care a făcut tot ce înseamnă canalizare în oraș, a pietruit drumurile, o parte le-a și asfaltat. Pentru că în 1919 nu era tocmai la îndemână să asfaltezi sau să faci drumuri de calitate, că erau foarte multe drumuri de pământ. A făcut iluminatul public în oraș. A fost un om care a fost îndrăgit atât de maghiari, cât și de români,” a explicat Panait.

Potrivit acestuia, Augustin Ferențiu nu a primit niciun credit pentru munca depusă în oraș, numele său rămânând relativ necunoscut pentru mulți.

“Mie personal mi se pare că este reprezentativ pentru noi, și nu cred că ar fi o problemă ca un pod să primească numele lui,” a adăugat Radu Panait.

Panait a explicat că va face cererea de nume fie ca cetățean, fie ca reprezentant al unui partid, deoarece consideră că numele Augustin Ferențiu este perfect pentru pod sau pasarelă.

Podcastul integral poate fi urmărit în linkul următor: