Ultima actualizare: azi, 10:57

Locale

VIDEO. Președintele USR Satu Mare, propunere pentru numele celui de-al treilea pod din oraș

Președintele USR Satu Mare, Radu Panait, a propus un nume pentru cel de-al treilea pod din oraș, în cadrul podcastului PortalSM 3.0, moderat de jurnalistul Gil Pietrar.

El a propus ca cel de-al treilea pod să poarte numele primului primar român al municipiului Satu Mare.

“În calitate de sătmărean, aș vrea să vin și eu cu o sugestie: Augustin Ferențiu. Probabil că mulți nu știu cine a fost Augustin Ferentiu. Este primul primar al orașului, primul primar român din 1919. A fost cel care s-a luptat ca să nu fie înlocuită o parte din aparatul administrativ maghiar. A fost cel care a făcut tot ce înseamnă canalizare în oraș, a pietruit drumurile, o parte le-a și asfaltat. Pentru că în 1919 nu era tocmai la îndemână să asfaltezi sau să faci drumuri de calitate, că erau foarte multe drumuri de pământ. A făcut iluminatul public în oraș. A fost un om care a fost îndrăgit atât de maghiari, cât și de români,” a explicat Panait.

Potrivit acestuia, Augustin Ferențiu nu a primit niciun credit pentru munca depusă în oraș, numele său rămânând relativ necunoscut pentru mulți.

“Mie personal mi se pare că este reprezentativ pentru noi, și nu cred că ar fi o problemă ca un pod să primească numele lui,” a adăugat Radu Panait.

Panait a explicat că va face cererea de nume fie ca cetățean, fie ca reprezentant al unui partid, deoarece consideră că numele Augustin Ferențiu este perfect pentru pod sau pasarelă.

Podcastul integral poate fi urmărit în linkul următor:

 

46 comentarii

  1. 🤣🤣🤣🤣 Răspunde

    🤣🤣🤣🤣

  2. Ana Răspunde

    OF..lasati-ne cu numele de primari…De ce sa nu fie Podul Somes sau Independentei..ceva legat de zona..

  3. 😜 Răspunde

    Independența cui? A lu’ gabor și ciobi?

  4. Pap Remus Răspunde

    Independența lui mă ta….. că a ales independent să te nască

  5. Românurile Răspunde

    Băiatul ăsta, apare doar când este campanie electorala. În rest nu prea se vad realizările lui.Deci……

    • Hun Răspunde

      Și ce ai vrea să facă?!?
      Spre deosebire de deputatul supozitor, care se laudă că a ridicat mâna la diferite legi, ĂSTA a avut mai multe propuneri legislative care s-au materializat prin legi votate de către ridicătorii de mâini!
      Unii tac și fac, alții se bat cu cărămita-n piept pentru orice lucru banal!

  6. satmarean Răspunde

    Deci, avem un pod DECEBAL, unu GOLESCU… Nu ar fi un gest de stimă față de comunitatea maghiară sătmăreană ca al treilea pod să-i poartă numele unei personalități de naționalitate maghiară ???

    Nu cred că ar fi corect ca într-un oraș multietnic și multicultural toate podurile să fie numite exclusiv după personalități care reprezintă numai și numai comunitatea română…

  7. Noric Răspunde

    Corect !S-a fie un pod cu numele Horti s-au Ciocciolina.

    • Erdei Andrei Răspunde

      Cu toata stima ! Cu ce sunt de vina maghiarii din Ardeal , daca in capul romanilor sunt numai lucruri urate despre trecutul comun ? De ce tepuiti tot timpul ? Doar un singur gand : Horty Miklos a trait si a murit liber , in procesul de la Nurnberg a fost audiat ca si martor, nu a fost niciun minut acuzat !!!!!!!!!!!!!! Deci drept urmare , nu a fost nicidecum , cum a fost si este numit si azi de cartile si istoricii isterici romani : nazist , fascist , hitlerist ! Romanilor ! In Romania comunismul s-a terminat de peste 3 decenii , ar fi timpul sa se predea adevarul !

      • 3.14 Răspunde

        Mare adevar graiesti Bandika!

        • Stefan Răspunde

          Vasile Lucaciu/Corneliu Coposu, Iuliu Maniu/ Avram Iancu/ Gheorghe Pop de Basesti etc.

        • Stefan Răspunde

          Vasile Lucaciu/Corneliu Coposu/Iuliu Maniu/ Avram Iancu/ Gheorghe Pop de Basesti etc.

      • Ion Răspunde

        Băi!
        Bagă de samă cu Horty al tău…
        Ești tâmpit sau nesimțit, sau și una și alta???
        Nu ți-e rușine???
        Bagă-ți mințile în cap!!!

        • Pap Remus Răspunde

          Se vede că nu cunoști istoria prostule.

        • Tamasan cristian Răspunde

          Să se numească podul “șovinilor nesimțiți , needucați” ,taberele de nesimțiții români -maghiari, cărora să le fie rușine !!

  8. Cetatean Răspunde

    Fara nici o jignire la adresa nimanui, da incepem sa fim un oras multicultural si cu alte natii nu doar maghiari, si in primul rand suntem in Romania, decat nume maghiar sa nu il putem pronunta noi romanii, mai bine sa i se puna numar 😐

  9. Feri Poker Răspunde

    Ete na !! Păi atunci am putea să-i zicem ”Horia Anderco” sau ”Dorel Coica” pentru că și aștia au asfaltat ceva străzi,și nici n-au înlocuit niciun maghiar din primărie !!De ce să nu-i zicem ”podul Independenței” dacă tot pică pe b-dul Independenței ???!!!

    • toponimie Răspunde

      …. cel mai la îndemână nume este podul de la ștrand. Așa și este pomenit. Toponimiile locale se nasc dintr-o nevoie foarte simplă prin care locația, strada, piața, podul este numit după ceva care îl/o definește. Putem să punem noi nume de Gina Llollobrigida că tot podul de la ștrand vor spune oamenii. Pentru că acolo trece, nu? Așa cum piața mare tot așa oficial în acte este piața nr. 1, dar toată lumea știe că aia e piața mare. Nu forțați lucrurile că ajungem acolo cum aveam noi strada Zoia Kozmodemskaia sau Ernst Thallman apoi după 90 nu știam cum să le schimbăm denumirile. Baiul e că și primarul vrea ceva nume la podul ăsta că podul ca și soluție tehnică e după ceea ce a pohtit dânsul. Și apoi să vezi tu scandal inutil!

  10. Győri Lajos Răspunde

    PANAIT AI VRUT SA PROPUI ” PODUL CURCUBEU ” CA VOI DE LA USR CAM SINTETI PE INVERS

    • Cur cu beu Răspunde

      Mai mulți poponari sunt în psdnl și în biserici (atât ortodoxă cât și catolică) decât în usr, și tot mergi să-i pupi mâna lui popo chiar dacă nu știi exact ce a făcut cu ea mai devreme 😜
      Spor la pupat și la lins!

  11. Vizionaru Răspunde

    Super! Ciuri Buri asta de Panaite a deschis cutia Pandorei, un nume de personalitate legată de Satmar! UDMR și-a primit mingea la fileu ( de când așteptau) și acum o sa ne impuie capu ca este un gest de bun simt, de civilizație si buna conviețuire etnica, ca ori podul ori pasarela sa se cheme după vreun unguraș, sa fie “un echilibru”…Poate chiar Horty Miklos ca iată ne zicea unu mai sus ca nu e criminal de război ( nejudecat într-adevăr , probabil cei peste 200 de mii de evrei din Ungaria,Galitia și Ardealul de Nord s-au sinucis) și da Horty a descălecat in 1940 in Satmar! Ca avem și parcul Rudy Fatiol contrar legii avand in vedere ca a fost dovedit de CNSAS si instanta ca și fost colaborator al Securității, dar Rudy era băiat bun intr-o alta carte de istorie! Hai mai lăsați personalitățile de toate etniile sa se odihneasca in pace, fiile-le gloria ușoară!

  12. Beny .... Răspunde

    Sa punem la pod un nume unguresc?

  13. @ Răspunde

    Podul Chuck Norris

  14. Mircea ....( groparul jud. SM) Răspunde

    Văzând că ii USR ar trebui podul popândău:))

    • Cur cu beu Răspunde

      Ar trebui, să știi! Că tu sigur ești unul dintre ei, poponar, că să înțeleagă toată lumea, de aduci mereu în discuție subiectul ăsta!

  15. Florica Pacurar Răspunde

    podul Petőfi

  16. Vasy Răspunde

    Ia luat startul lui SupoziThorr, no amu ii supi, veizi ce ai facut mai Panait?

  17. 123456789 Răspunde

    Daca avem un pod Decebal sa fie si un pod Traian.

  18. carcotas Răspunde

    Podul sperantei, Podul Concordia, Podul Armoniei, Podul Strandului

    • alegător resemnat Răspunde

      Numai “Sendero luminoso” mai lipsea din lista ta. Hai lăsați cu numele că nu se va face mai repede dacă are nume dat. Și v-a întrebat cineva, este ceva inițiativă a primăriei sau s-a trezit careva și calcă pe urmele supozitorului că-i campanie și vrea să fie și el vizibil ? La noi fiecare pod are nume după strada de pe care se urcă. Podul ștrandului ca și nume este perfect și indică și locul exact. Nu știu de ce nu ați dat încă nume la podul galben tehnologic. Ce scăpare!! Repede săriți cu variante! Și nici podul CFR nu are nume! Revoltător!

      • carcotas Răspunde

        Scuze, am uitat ca tu ai monopol pe spatiul virtual.

        • alegător resemnat Răspunde

          Nicidecum. Trist e că atât ai înțeles din comentariul meu. Bine că nu ai catalogat comentariul meu drept atac la persoană, că te văd în stare. Șezi blând omule și răspunde când ești întrebat. Prima ocazie va fi la alegerile locale când votezi primarul. Atunci să ai voce!

  19. Keserményi Gábor Răspunde

    Vom organiza un sondaj online pe această temă, de îndată ce vom câștiga alegerile!

  20. vxhdjcjg Răspunde

    si primul primar al Satu Mare din 1919 era tot Ungur…. 😂 sza fie Podul Satmár asa fele apa fele viz

  21. Nea Giolgau Răspunde

    Hai că vă împac eu pe toți, indiferent că sunteți români, unguri sau țigani.
    Să numim podul: Podul SAMUS. Denumirea latina a Someșului.
    Sau mai din zilele noastre așa mai cool: Podul Europa.
    Sau un nume mai țigănesc: Podul de cabluri … de cupru. 😉
    Sau un nume Biblic: Podul Babel 😂
    Sau nume care sa ilustreze mentalitatea sătmărenilor: Podul Enatescu. Asta e tată ce mai bună denumire adusa și că tribut savantului Enatescu, dar și ca stare a mentalității și a imaginarului social colectiv! 👌

    • alegător resemnat Răspunde

      @Nea Giolgau, 🤣🤣🤣. Întrebarea întrebătoare pe care majoritatea nici nu o pune este dacă am fost chestionați ce nume să-i pună la pod sau nu. Că ăsta useristul săracul zice și el ce-i trece prin cap neîntrebat de nimeni.

  22. Arabela Răspunde

    Podul Soarelui

  23. Arabela Răspunde

    Cel mai potrivit nume ar fi Podul Soarelui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.