PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Satu Mare, oraș prosper. Se află pe locul doi în România la fonduri europene atrase!

Institutul pentru Orașe Vizionare lansează City Index 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România. Acest barometru cuprinzător analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: Calitatea locului, Prosperitate și Vibrație, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. Deși în clasamentul general nu stă foarte bine, municipiul Satu Mare se află în topul orașelor prospere.

Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici cât și sociali. În acest clasament, municipiul Satu Mare se află pe locul 12.

Un exemplu de raport specific care poate fi generat din City Index este analiza fondurilor europene atrase de municipii în perioada 2019 – 2023, bazată pe date furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Conform acestei analize, municipiul Reșița este lider în ceea ce privește valoarea plăților pe proiecte publice cu fonduri europene, în perioada 2019-2023, raportat la dimensiunea populației, urmat de Satu Mare, Craiova, Târgoviște și Galați.

În clasamentul general, conform datelor prezentate de City Index care include toate cele 41 de municipii reședință de județ, municipiul Satu Mare ocupă locul 22.