PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

David Popovici a cerut noi bazine de înot în România. Proiectul de la Satu Mare așteaptă de un an finanțare

Reușita lui David Popovici, care a câștigat aurul olimpic în proba de 200 de metri liber, pare incredibilă mai ales privită prin prisma infrastructurii inexistente în acest domeniu. Campionul olimpic de la Paris a făcut apel la decidenți și a cerut relansarea construcției de bazine de înot în România. Proiectul bazinului de înot din Satu Mare e blocat și așteaptă de un an finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI).

Campionul olimpic la 200 de metri liber și medaliat cu bronz la 100 de metri liber, David Popovici, a mulțumit tuturor celor care l-au susținut și ajutat, într-un interviu manifest, acordat Televiziunii Române, dar în care a punctat și câteva aspecte din pregătirea sa, din ceea ce înseamnă efortul depus pentru ”o sutime în plus”. De asemenea, el a făcut un apel către factorii de decizie pentru a investi mai mult în sport, relatând despre condițiile dificile în care se antrenează, comparativ cu alte țări care iau medalii pe bandă rulantă.

,,În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200, de exemplu, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre. Au bazine să-și pună și în cap! Au toată infrastructura de care au nevoie. Au absolut orice… centre de pregătire peste centre de pregătire, deci în condițiile astea eu mă antrenez pe Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la patru ani, de asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber.

Iar în timpul iernii, că tot vorbeam de condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior… de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon unde o persoană care nu-i obișnuită intră și stă… 3 minute, intră și simte că se sufocă. Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi, dar… cred că se poate. Suntem puțini, într-adevăr, cei care excelăm cu adevărat în România, în sporturi, însă cu condițiile pe care le avem trebuie să facem ce putem”, a declarat David Popovici pentru Televiziunea Română.

El a făcut un apel către politicieni și a cerut noi bazine de înot în România

,,Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. Ăsta este un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Așa că, trebuie să facem ceva! Pentru că vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, oamenilor din funcții înalte… toată lumea e fericită, toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des, de ce nu? Hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la Jocurile Olimpice”, a mai spus David Popovici.

Proiectul bazinului de înot din Satu Mare, blocat

Consiliul Local Satu Mare a aprobat, anul trecut, Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noului bazin de înot pe str. Crișan, de lângă grădina Romei, în locul clădirilor unde a funcționat fosta uzină de apă. Este vorba despre o clădire nouă, modernă, o investiție de 8,5 milioane lei. Însă, după mai bine de un an, proiectul stagnează, așteptând finanțare de la Compania Națională de Investiții.

Imediat după performanța extraordinară reușită de David Popovici la Paris, primarul Kereskényi Gábor a transmis un mesaj prin care a cerut deblocarea proiectului bazinului de înot din municipiul Satu Mare:

,,Performanța lui David Popovici trebuie să fie un imbold pentru viitor. Guvernul trebuie să deblocheze cât mai repede investițiile în bazinele de înot, blocate la începutul acestui an. Politicienii sătmăreni din partidele aflate la guvernare trebuie să se implice activ pentru ca proiectul bazinului de înot din Satu Mare, depus în urmă cu un an la Compania Națională de Investiții, să fie deblocat și investiția să demareze cât mai repede”, a transmis primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.


Exit mobile version