PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Semnal de alarmă tras de pompieri! 172 de hectare de teren din județ, pârjolite în ultima lună

De la începutul lunii august și până în prezent, pe raza județului Satu Mare au avut loc 24 de incendii de vegetație uscată la care au fost solicitate forțele profesioniste din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare și personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județul nostru.

Suprafața totală afectată de incendii de vegetație uscată în luna august și până în prezent este de 172 hectare.

Pe parcursul zilei de ieri, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare  au fost nevoiți să intervină pentru stingerea unui nou incendiu de vegetație care a afectat aproximativ 1 ha de teren, în localitatea Cărășeu. S-a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și zece cadre militare, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Culciu.

Intervenția a fost una dificilă din cauza accesului greu a autospecialelor pe terenul incendiat. Din fericire acesta a fost localizat, limitat și lichidat înaintea propagării la culturile de cereale aflate în imediata apropiere.

,,Insistăm asupra faptului că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬ă! Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste și voluntare pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile de informare și conștientizare în teren desfăşurate de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă SOMEȘ al judeţului Satu Mare. Aceste acțiuni vor fi executate de inspectorii de prevenire ai unității noastre și personalul operativ din subunitățile de intervenție”, transmis pompierii sătmăreni.

Exit mobile version