Criză de medicamente în România. Lipsuri pentru toate categoriile de afecțiuni. Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiilor Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor a declarat pentru News.ro că problemele care există la început de an în farmacii duc la discontinuităţi în privinţa unora dintre medicamente. Pe de o parte, este vorba despre modul în care îşi fac necesarul producătorii şi, pe de alta, este vorba despre plăţile întârziate pentru medicamentele cuprinse în programele naţionale. Pe lângă acestea, există şi lipsa multor medicamente care pleacă din ţară prin export paralel pentru că în România preţul este unul foarte mic şi nu rentează pentru producători.
„Ca în fiecare an, sunt două probleme. De obicei, marile firme, producătorii, îşi fac necesarul pentru un an şi asta înseamnă că la sfârşitul anului acele depozite de medicamente care erau venite în ţară se termină. Până în ianuarie, ei nu pot face comenzi noi, deci asta înseamnă că undeva din decembrie până la mijlocul lui ianuarie sunt foarte multe medicamente lipsă.
A doua problemă este cu întârzierea plăţilor. Sunt multe farmacii care sunt blocate la distribuitor deoarece nu au primit banii nici în luna decembrie pentru programele naţionale. Aici vorbim despre medicamentele scumpe.
„Pe lângă toate acestea, sunt clasicele lipsuri, deficitarele care pleacă şi la export, medicamentele care lipsesc la nivel european din cauza lipsei de materie primă, a substanţei active şi tot aşa. Cea mai mare problemă este acum la început de an de fiecare dată. Sunt spitale care trimit pacienţii să caute medicamente oncologice, pentru că momentan nu sunt în stoc, la fel au existat pauze de imunoterapie cel puţin de două săptămâni pentru un anumit produs deoarece, la fel, abia a intrat în ţară recent, el lipsind de la mijlocul lui decembrie. Acel medicament la nivel mondial a fost cel mai vândut medicament. Pentru pacienţi a fost un şoc să ştie că întârzie cu imunoterapia, ei ştiind că trebuie să facă la un anumit interval, a fost un stres în plus să caute, să vină în fiecare zi la spital să întrebe dacă a venit medicamentul, erau trimişi înapoi acasă, ulterior li s-a spus că va veni în ţară după 8 ianuarie. Medicamentul a început să vină, dar a fost tot un exemplu pentru medicamentele care lipsesc tocmai din cauza comenzilor care se fac pe un an”, a explicat Beatrice Speteanu.
Sursa: Digi24