Ultima actualizare: azi, 13:28

Locale

VIDEOREPORTAJ despre tripla crimă care a zguduit Sătmarul. Imagini și detalii înfiorătoare

Televiziunea Română a realizat recent un reportaj despre tripla crimă care a zguduit, în urmă cu aproape șapte ani, județul Satu Mare. Dan Antonescu, fost comisar șef la Omucideri acum retras din activitate, a prezentat, la TVR, într-o nouă ediție a emisiunii ,,Anchetele Comisarului Antonescu”, crima ce a avut loc în 2017 în localitatea Apa, atunci când o întreagă familie a fost ucisă cu sânge rece. Reportajul relatează mai multe perspective: a victimei, a anchetatorilor, a autorului și a societății.

În dimineața zilei de 24 noiembrie 2017, serviciul de urgență 112 din Satu Mare a primit un apel care anunța faptul că în curtea unui imobil din comuna Apa se găsesc două cadavre. Cel care a sunat era foarte speriat și a menționat că în curte este foarte mult sânge, iar cele două persoane au lovituri în zona capului. În momentul în care polițiștii au ajuns la fața locului au descoperit în interiorul casei un al treilea cadavru. Deși toată casa era răscolită și toate economiile familiei ucise dispăruseră, nicio urmă nu indica o pătrundere forțată în locuință. Criminaliștii și polițiștii au adunat, într-un timp foarte scurt, probe pentru a-l trimite în spatele gratiilor pentru tot restul vieții pe cel care a comis acest triplu asasinat.

Și-a ucis familia cu sânge rece pentru bani

,,Din primul meu contact cu el, când ne-am întâlnit prima oară, mi-a spus o singură frază: ,,Eu îl cunosc pe fratele tău”. Așa, și? I-am zis că n-are nicio legătură și să stăm de vorbă. Atunci mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Și a mai fost un aspect: răvășirile din camera unde era căzută bunica. Au fost haine scoase cu stiva din dulap și puse pe pat. Niciun hoț care vine să fure nu scoate hainele și le pune ca pe cărți în bibliotecă. (…) M-a dus cu gândul la cineva cunoscut”, a declarat, în cadrul reportajului, Constantin Danciu, agent șef principal la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

Criminalul, un împătimit al păcănelelor și aflat într-o relație rece cu părinții săi, a acționat într-un mod brutal.

,,Tatăl lui a fost un exemplu în muncă, l-am și cunoscut, însă fiul său era exact contrariul, un pierde-vară, un om căruia îi plăceau jocurile de noroc, se împrumuta și ar fi fost în stare să facă orice numai ca să obțină bani. Se cunoștea că avea datorii la cămătari. (…) Era într-un conflict aproape permanent cu tatăl lui, care era un om mai dur și nu accepta că fiul său nu muncește nimic”, a explicat agent șef principal Constantin Danciu.

Prima pe care a ucis-o a fost bunica. Femeia a fost găsită chiar în bucătărie și avea multiple lovituri în zona capului și a pieptului. ,,Obiectul folosit de către autor a fost o toporișcă de bucătărie, folosit pentru despicarea cărnii”, a spus subcomisarul Felix Nicolae Văsuț.

În timp ce bunica era ucisă, tatăl se afla în grajd și mulgea vaca, astfel încât nu a auzit niciun zgomot din casă. Tânărul s-a ascuns în holul locuinței unde l-a pândit de după perdea. Înainte ca tatăl să intre în casă, s-a repezit asupra lui, l-a lovit de mai multe ori cu aceeași toporișcă în zona capului până când nu a mai mișcat. Fiecare victimă a avut aceleași gen de leziuni. ,,Traumatismul central cerebral acut deschis a fost cauza decesului”, a mai spus subcomisarul Văsuț.

După ce a comis cele două crime, bărbatul a răvășit lucrurile în casă, s-a schimbat de haine, a încercat să șteargă din urme și să creeze urme suplimentare, toate acestea pentru a indica faptul că prin casă a trecut un tâlhar. Mai apoi, a luat mașina tatălui său și s-a deplasat în stația de autobuz din localitate pentru a-și aștepta mama, care se întorcea de la serviciu din Satu Mare. A adus-o pe mama lui în curte, a poziționat mașina în așa fel încât ea să nu vadă cadavrul soțului ei și după ce a coborât din mașină a omorât-o și pe ea.

,,De obicei când infractorul vrea să ajungă la ceva îl omoară pe cel puternic, dar el a omorât-o pe bunică pentru că ea era prima deținătoare a averii, apoi în ordine i-a executat pe fiecare”, a explicat conf. univ. dr. Kiss Csaba, psiholog și expert criminalist autorizat de Ministerul Justiției.

Surprins de camerele de supraveghere

Camerele de supraveghere montate pe un stâlp din localitate au avut un rol esențial în stabilirea adevărului. După vizionarea imaginilor, polițiștii au pus cap la cap informațiile care i-au dus direct către principalul suspect.

,,Este o cameră exact lângă primărie unde este și o stație de autobuz. În momentul în care a fost surprins el în mașină, camera îi prinde doar parbrizul de la mașină, nu și capota. Dacă era puțin mai în față, camera nu mai surprindea nicio mașină. Putea să parcheze oriunde. În imagini se vede clar că se aprinde plafoniera, ia obiectul din partea stângă (toporișca), o duce dintr-o mână în alta și o pune la podul pedalier. Își șterge cu o cârpă schimbătorul de viteze, bordul”, a declarat Constantin Danciu, agent șef principal la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

El a spus că pe tot parcursul anchetei, criminalul a negat totul. ,,Deși rând pe rând i s-au pus în față anumite probe, a continuat să nege. Se vedea pe el că nu are nicio remușcare, era de un calm desăvârșit, rece și nega tot”, a mai declarat agent șef principal Constantin Danciu.

Bărbatul care și-a omorât cu bestialitate prinții și bunica a apucat să participe la înmormântare, acolo unde, la finalul slujbei, a și fost reținut. El a fost condamnat la închisoare pe viață.

Mai jos puteți urmări reportajul detaliat realizat de TVR:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.