La 1 septembrie a început o nouă sesiune parlamentară. Asemenea vieții de zi cu zi din România, startul acesteia a fost agitat. Cu declarații care mai de care mai propagandiste, cu legi votate sau furate ș.a. Toamna parlamentară și cea politică locală, ne-a ținut cu ochii ațintiți spre politicieni.
Un client fidel rubricii ”Fără mască, se demască”, deputatul Holdiș, ne face să-i urmărim fiecare declarație și în caz că ne mai plictisim și noi, iese suficient în public, pe la Racșa, de exemplu, pentru a-și face simțită prezența.
Pe site-ul Camerei Deputaților vedem că Holdiș are pe puțin 28 de declarații politice, ultima fiind în mult disputata zi 15 septembrie 2010, când probabil a ”votat” și Legea Pensiilor. Din cele 28 de declarații, 26 sunt în scris, două făcându-le la microfonul Camerei.
În prima sa declarație ”orală” din 22 septembrie 2009, intitulată ”Devalizarea continuă a învățământului”, o reclamă pe fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, că practică o ”administrare centrală a unităților de învățământ, la nivel de minister, chiar din biroul domniei sale să se hotărască destinul unei școli, din Satu Mare, să spunem.”
Tot Holdiș declara la vremea respectivă că ”directorul este numit de către consiliul de administrație format din o treime cadre didactice, o treime reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și o treime reprezentanți ai părinților. Este lesne de observat cum prin reprezentarea egală a administrației locale, a părinților și a cadrelor didactice, consiliul de administrație este pliat perfect pe principiul descentralizării și autonomiei unităților de învățământ”.
În declarația sa, lăudabilă de altfel, acesta susține cu fervoare descentralizarea și depolitizarea sistemului educațional din România, iar efortul de reformare în educație trebuie să fie unul continuu, ”să urmeze un singur vector, neapărat ascendent și nu trebuie să fie deschis interpelărilor părtinitoare și în interesul unora”.
Am spus mai devreme că toamna a venit pe meleagurile noastre foarte agitată din punct de vedere politic. De la 1 septembrie în tot sistemul educațional din județul nostru și în administrația publică locală au izbucnit scandaluri, tocmai din cauza numirilor ”APOLITICE” de directori de școli, după bunul plac al colegilor de la PDL sau poate chiar al său. Nemulțumirile din județ sunt tocmai la adresa ministresei de nivel local, Mariana Popa, inspector general la ISJ, de modul în care a înțeles aceasta descentralizarea în învățământ.
S-a urmat într-adevăr un singur vector ascendent și monocolor (portocaliu) și nu a fost deschis niciunei interpelări colorate în verde, galben sau roșu. Profesorii și părinții nici măcar nu intră în discuție.
A trecut exact un an de la demagogica declarație, și ne întrebăm dacă deputatul Holdiș își mai amintește de ce a vociferat la microfon, dacă are vreun răspuns la nemulțumirile celor din județul de baștină. Ne îndoim.