Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a participat astăzi la şedinţa Comitetului de Dialog Social de pe lângă Prefectura Satu Mare. Liderii de sindicat au avut astfel ocazia să-i înmâneze acestuia personal petiţii cu probleme.
Întâlnirea a fost condusă de prefectul Eugeniu Avram participând parlamentari, şefi de instituţii şi sindicalişti din judeţ.
Rând pe rând şi-au spus nemulţumirile şi sugestiile preşedintele Cartel Afla Satu Mare, Sorin Faur, secretarul Vasile Dârle, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare, Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, Victor Oprea, preşedinta sindicatului Mondiala, Maria Bîjan, etc.
Majoritatea sindicaliștilor și-au exprimat nemulțumirea față de Legea Dialogului Social, propunând modificări ale acesteia. Ministrul delegat a declarat că noua lege a dialogului social ar putea intra în vigoare la finalul lunii octombrie, fiind aşteptate propunerile sindicatelor şi patronatelor. Liviu Pop a declarat că dialogul social nu poate funcţiona după actuala lege, fiind făcute deja demersuri pentru schimbarea acesteia. Potrivit ministrului, noua lege ar putea intra în vigoare de la finalul lunii octombrie. Potrivit acestuia, modificările trebuie agreate şi de reprezentanţii Băncii Mondiale, a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, România fiind sclavul acestor organizații.
Preşedintele sindicatului de la întreprinderea Mondiala, Maria Bîjan, i-a spus ministrului că în numele celor peste 800 de muncitori din industria uşoară pe care-i reprezintă, solicită eliminarea impozitului de pe tichete.
“Este foarte greu să răzbaţi cu acest salariu de 700 de lei. Dacă pentru bugetari se dă înapoi suma care li s-a luat, la pensionari se dă înapoi suma reţinută, cu ce veniţi în sprijinul privaţilor. Să se renunţe la impozitul pe tichete. 30 de lei pentru omul care are 700 de lei/lună, contează”, a declarat Bîjan.
Liderul sindical a spus că va înainta şi în scris această propunere.
Ministrul Liviu Pop nu a putut să-i dea un răspuns, spunând doar că “sunt măsuri pentru care trebuie acordul Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional”.