Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Trei variante pentru stema județului (FOTO)

stema

Trei posibile variante de stemă a județului sunt analizate de Consiliul Județean Satu Mare, în vederea stabilirii celei mai reprezentative.

În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (4) din Hotărârea Guvernului României nr.25/2003 privind stabilirea metodologiei de elaborare, reproducere și folosirea stemelor județelor, municipiilor, orașelor și comunelor, Consiliul Județean Satu Mare a supus dezbaterii și consultării locuitorilor județului Satu Mare Proiectul Stemei județului Satu Mare, întocmit în trei variante. Variantele proiectelor de stemă au fost afișate pe site-ul www.cjsm.ro, iar cei interesați mai pot până azi, 14 decembrie, să trimită observații pe adresa de e-mail arh.sef@,cjsm.ro.

 

Mai jos sunt prezentate cele trei variante precum și descrierea, respectiv semnificația stemelor.

 

 

Varianta 1

DESCRIERE: – Scut scartelat: în primul cartier (pe fond roșu) un cerb de argint; – în cartierul secund (fond albastru): un măr de aur cu poame de aur; – în al treilea cartier (fond albastru): spice de grâu de aur; – în cartierul patru (fondul roșu): un strugure de argint cu o frunză de viță de vie, de argint; Peste tot (în câmp auriu) un turn de cetate, cu poartă și două ferestre luminate negru.

 

SEMNIFICAȚIE:

Figurile heraldice (mobilele) din cele patru cartiere ale scutului de bază transpun simbolic bogățiile naturale ale județului, marcând patru din ocupațiile locuitorilor.

– Pe fond auriu (simbol de înaltă prețuire) se află turnul amintind de vechea cetate de la Ardud.

 

 

Varianta 2

DESCRIERE – Scut scartelat: in primul cartier (pe fond roșu) un cap de cerb de argint; – în cartierul secund (fond albastru): un măr de aur cu poame de aur; – în al treilea cartier (fond albastru): spice de grâu de aur; – în cartierul patru (fondul roșu): un strugure de argint cu o frunză de viţă de vie, de argint; Peste tot (în câmp auriu) un turn de cetate, cu poartă și două ferestre luminate negru.

 

SEMNIFICAȚIE: 

Figurile heraldice (mobilele) din cele patru cartiere ale scutului de bază transpun simbolic bogățiile naturale ale județului, marcând patru din ocupațiile locuitorilor.

– Pe fond auriu (simbol de înaltă prețuire) se află turnul amintind de vechea cetate de la Ardud.

 

 

 

Varianta 3

DESCRIERE: – Scut despicat: – în primul cartier fondul este roșu, iar în al doilea cartier fondul albastru; – îngerul de argint, așezat peste tot, ține în mâna dreaptă o sabie, iar în cea din stânga o balanță.

 

SEMNIFICAȚIE:

– Puterea biruinței, sentimentul de mândrie națională, fidelitatea față de legile țării (câmpul roșu) – Ca și înțelepciunea, cumpătarea în marile decizii, precum și respectul față de tradiția strămoșească (câmpul albastru) ne sunt date de Cel Preaînalt prin îngerul său, desemnat să ocrotească meleagurile sătmărene.

 

 

Care variantă de stemă considerați că ar fi potrivită pentru județul Satu Mare?  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.